Student - 29 juni 2015

Blog: Blijf scherp!

5

Dit weekend belde een vriendin van me op. Ze is drie maanden zwanger en gaat in augustus trouwen. Heuglijk nieuws natuurlijk, maar het komt zo wel opeens heel dichtbij.

Mijn vrienden en ik zijn nu echt volwassen aan het worden. Zelf ben ik nog niet zo ver qua burgerlijkheid. Van het rijtje diploma-vaste baan-auto-relatie-samenwonen-kind heb ik er nog niet één waar weten te maken en dat ben ik grotendeels ook niet van plan op korte termijn. Maar alleen het feit al dat ik opeens deze woorden met mezelf in verband breng, doet wel wat alarmbellen afgaan.

Waarschijnlijk wordt dit mijn laatste zomervakantie als student. Een mooi tijdstip om een punt achter mijn blogs te zetten. Bijna twee jaar lang heb ik jullie deelgenoot gemaakt van mijn ervaringen in het Wageningse studentenleven. Soms probeerde ik typische verschijnselen voor jullie te beschrijven, soms deelde ik iets persoonlijks. Vaak zat er een activistisch toontje aan; ik ben betrokken bij het wel en wee van het universiteitsbeleid, de studentenraad en Idealisissues. Wanneer ik terugkijk, vind ik dat dan ook mijn beste en belangrijkste blogs.

Ik zou graag willen dat wat meer studenten in Wageningen kritisch gaan nadenken over hun universiteit, hun opleiding, hun land en de wereld daar omheen. Bij het grootste gedeelte van de studentenraad mis ik dit. Het feit dat er weer drie studentenraadspartijen zijn en dat er initiatieven zijn als De Nieuwe Universiteit Wageningen, stemt me wel hoopvol. Maar de trend dat steeds meer studenten worden aangespoord om maar zo snel mogelijk hun diploma te halen en voor de rest maar geen vragen te stellen, verontrust me.

Laat je niet afleiden door geld, carrièrekansen, relatie-eisen en kinderwensen.

Dus, als ik mij nog één keer via deze blog tot jou kan richten, Wageninger, dan wil ik je graag de volgende boodschap meegeven. Je bent een goed opgeleid academicus, of ambieert dat te worden. Maak die titel waar. Zorg dat je op de hoogte bent van wat er speelt om je heen. Stel vragen bij zaken, ga er niet vanuit ‘dat dat nu eenmaal altijd zo gaat’ of ‘dat dat écht niet anders kan’. Blijf dus kritisch. Als je docent iets beweert over GMO’s. Als er een BSA of avondtentamens worden ingevoerd. Als een promovendus god niet mag bedanken in zijn dankwoord. Als Idealis Ziggo als enige internetprovider naar voren schuift.

Blijf je geest scherpen, ook buiten je studie om. Ga op reis. Doe dingen die je nog nooit gedaan hebt, spring in het diepe. Praat met mensen die je niet kent of waar je het niet mee eens bent. Probeer ook de andere kant van dingen te zien en heb respect voor andere meningen. Maar blijf ook bij je eigen waarden en idealen.

Van de babyboomgeneratie hebben we geleerd hoe het niet moet.

En voor mezelf en mijn vrienden, die ik toch overwegend als nadenkende en kritische studenten ken, wil ik daar nog een advies aan toevoegen. Van de babyboomgeneratie hebben we geleerd hoe het niet moet. Doe al het bovenstaande dus niet alleen tijdens je studententijd, maar ook daarna. Laat je niet afleiden door geld, carrièrekansen, relatie-eisen en kinderwensen.

Want deze wereld zal de aankomende 50 jaar ook nog kritische en scherpe geesten nodig hebben. En het is aan ons om die rol te vervullen.

Re:acties 5

• Nicolette

Goed gedaan, Romy. Knap dat je zo veel van jezelf hebt laten zien, en dat je zo lekker kritisch was.

• R

Mooi stukje inderdaad. Prima afsluiter! Ben het ook niet altijd met je eens geweest (vaak niet denk ik), maar wens je het beste voor je toekomst en het vervullen van je lijstje ;). Fijne vakantie!

• Monique

Mooie blog Romy, ik heb genoten van je blogs. Jij ook succes met het 'scherp' blijven :)

• Kareltje

Okdoei.

• Jan-Willem Kortlever

Dank voor je blogs Romy. Je bent nogal eens afgeschoten de afgelopen twee jaar, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt.. Veel succes met alles!