Student - 4 mei 2015

Blog: Bezuinigen op onderwijs

8

Hetgeen iedereen al jaren voorspelt en vreest, is uitgekomen. De studentenexplosie is de universiteit boven het hoofd gegroeid. Je hoeft niet eens tussen de lijntjes te lezen om te zien wat nu gaat volgen: bezuinigingen op onderwijskwaliteit.

Vorige week liet het onbekendste maar daarom niet minder sympathieke RvB-lid Thijs Breukink een verontrustend geluid horen. Niet alleen pleitte hij voor een verruiming van de collegetijden, ook zei hij dat de investeringen in onderwijsfaciliteiten op de Dreijen waarschijnlijk niet doorgaan. Bovendien wil hij gaan morrelen aan de regel meer studenten = meer geld = meer docenten = meer onderwijsfaciliteiten.

Studenten, letten jullie op? Hier wordt gemorreld aan de hoeksteen van het Wageningse onderwijs: de kleinschaligheid, de lage student-docentratio en daardoor de hoge kwaliteit van ons onderwijs.

Hier wordt gemorreld aan de hoeksteen van het Wageningse onderwijs.

Ik kan de argumenten van de RvB voor jullie uittekenen. 1. ‘Het ligt aan Den Haag. We krijgen niet meer geld en daardoor worden we gedwongen te bezuinigen.’ Maar wie heeft er de afgelopen jaren dan overenthousiast aangestuurd op meer-meer-meer studenten? Dit hadden jullie met jullie visionaire RvB-blik niet zien aankomen? Geen smoesjes, dit is onder jullie bestuur gebeurd dus moeten jullie ook de verantwoordelijkheid nemen. 2. ‘De onderwijskwaliteit is hier  in vergelijking met de rest van het land zo hoog, daar kan best wat vanaf.’ Dat eerste klopt. En dat is nu juist de reden om de hoge onderwijskwaliteit te behouden. Het is namelijk dé reden voor ons om überhaupt naar dit stadje af te reizen. Als jullie in kwaliteit gaat compenseren vanwege de hoge studentenaantallen, gooi je ten eerste je principes te grabbel en kun je ten tweede die hoge studentenaantallen over een paar jaar ook weer vergeten. 3. ‘Maar daar is écht geen geld voor’. Wanneer jullie nu eens de begroting van de universiteit begrijpelijk en openbaar maakten, zouden we daar iets nuttigs op kunnen weerleggen. Maar aangezien dat niet het geval is, moeten we jullie op jullie blauwe ogen geloven. En dat is erg lastig als jullie maatregelen gaan nemen die ons direct raken.

De studentenexplosie is de universiteit boven het hoofd gegroeid.

Lieve studentenraad, de aankomende jaren zullen jullie deze beslissingen over jullie heen krijgen. Probeer niet te verzanden in details over kleine deeldiscussies (zo erg zijn avondcolleges toch ook weer niet?) maar probeer het grote geheel in de gaten te houden. Wapen jullie opvolgers met kennis en argumenten. Blijf de RvB bestoken met kritische vragen en verzoeken om informatie. En ga vooral niet in de stoel van de RvB zitten om bezuinigingen goed te praten.

Dan ga ik nu snel afstuderen. Want ja kijk, ik heb natuurlijk ook een studieschuld af te lossen dus ik wil nog gauw solliciteren voordat mijn studie net zo veel waard wordt als het gemiddelde UvA-diploma.


Re:acties 8

 • Jonas

  Mooie dure reisjes maakte onze martin! http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/opvallendste-declaraties-universiteiten-van-dure-auto-tot-designstoel#wag

  Reageer
  • Broer Konijn

   Leuk artikel van RTL, hiervan uitgaande vind ik dat Martin zich netjes gedragen heeft wat dat betreft. Als dit de grootste uitbijter is qua declaraties vind ik het binnen een redelijke norm vallen. Zeker als je het vergelijkt met de andere universiteiten.

 • Dombo9372

  Waarom bezuinigt een land dat rijker en rijker wordt meer en meer op onderwijs?

  Reageer
 • Neo-Malthusiaan

  Goed Stuk Romy! Ik heb ook grootse moeite met die bezuinigingsretoriek. De aanname dat er meer studenten naar Wageningen komen en dat er minder geld beschikbaar is worden beiden gepresenteerd als "dingen die nu eenmaal zo zijn" en buiten de macht van de WUR liggen. Dit is niet waar. De toename aan studenten is een keuze. Waarom niet een harde limiet op het aantal studenten gebaseerd op de hoeveelheid geld die we van de overheid krijgen? Als de minister meer studenten in Wageningen wil hebben dan zal daar wat voor tegenover moeten staan. De Universiteit dient zijn grenzen aan te geven in plaats van zich op te stellen als een verlengstuk van die walgelijke, visieloze neoliberaal in het torentje.
  Een tweede optie die overwogen dient te worden voordat we überhaupt denken aan bezuinigen op de onderwijskwaliteit is de directe financiering door de bedrijven die claimen het kwalitatief hoge onderwijs van Wageningen zo te waarderen. Geef ze een kans om daad bij woord te voegen. Nu doen we dat via onderzoeksgelden en daar komt steeds meer maatschappelijke weerstand tegen. Wie weet kunnen we dat zo oplossen.
  Ik hoop dat we Amsterdamse wantoestanden in de bestuurlijke lagen kunnen voorkomen. Alleen al de intentie tot bezuiniging laat zien dat we op dit vlak achterlopen. De rendementsdenkers hadden we als maatschappij na 2007 collectief de bons moeten geven, is niet gebeurd (zie luyendijks nieuwe boek) en we beginnen eindelijk in te zien wat een enorme schade deze achterhaalde ideologie oplevert op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Breukink coming out als rendementsdenker kan voor hem dan ook op geen ongelukkiger moment komen...
  Breukink: kies de kant van je studenten en medewerkers, wordt geen verlengstuk van een al zeker 7 jaar dode ideologie, trek je woorden terug (kies maar een mooie term daarvoor: voorbarige verkenningen, gedachtenspinsels, proefballonen, etc.). Er zijn zo veel betere, effectievere en creatievere manieren dan bezuinigen op kostenposten en maximaliseren van inkomsten.

  Reageer
 • acht

  Misschien is een kleine geschiedenisles op zijn plek: de gunstige student/docent verhouding is slechts een erfenis uit het verleden. Omdat de WUR toen (10-15 jr geleden) bij een zwaar dalend studentenaantal een fors bedrag uit Den Haag bleef ontvangen en daardoor het grootste deel van onze docenten kon aanhouden. Dat is nooit een strategische keuze geweest van de universiteit.

  Reageer
 • Big G

  Nou nou Romy, alle lof van de andere reageerders omdat je blijkbaar deze keer het juiste onderbuikgevoel hebt opgeschreven. Je boft maar. In mijn ogen rammelt je betoog.

  Het eerste argument zegt namelijk: De grote groei van studenten komt door keuzes van de RvB en die groei is verkeerd. En in het tweede argument stel je: Een daling in onderwijskwaliteit zorgt voor minder studenten, een daling van het aantal studenten is verkeerd.

  Wat wil je nu? Heel goed (maar duur) onderwijs voor een selectieve groep? Nee, je hebt in eerder blogs je afkeer tegen dergelijke selectie en redementsdenken heel erg duidelijk gemaakt.

  Als jij wilt dat er heel goed onderwijs is voor iedereen, dan kan je volgens mij niet anders dan concluderen dat dit niet aan de Raad van Bestuur ligt, maar aan Den Haag.

  Tot slot: Met je derde argument ben ik het helemaal eens. Transparantie in de begroting van de universiteit doet het minder goed in de onderbuik, maar dat is wel waar een aantal échte problemen liggen. Schuif die populistische praat aan de kant en schrijf over de problemen die de RvB wél kan oplossen!

  Reageer
  • Romy

   Je slaat wel de spijker op zijn kop, G, want de enige conclusie die ik uit mijn eigen verhaal kon opmaken is om dan maar een grens te stellen aan het aantal studenten dat hier studeert. Maar dat kreeg ik uiteraard mijn strot niet uit, want daar ben ik helemaal niet voor. Dus zou er meer geld uit Den Haag moeten komen, maar daar hebben ze al heel wat voor gelobbyd en dat lijkt toch redelijk onmogelijk te zijn.

   Het enige wat ik dan kon verzinnen waar de RvB wel zelf keuzes over maakt, en vandaar mijn derde punt, is dat er waarschijnlijk nog wel op andere punten valt te bezuinigen dan op studenten/onderwijskwaliteit. Maar daar komen we dus niet achter zolang de begroting niet openbaar is.

  • Gerben

   agree

 • JH

  Goed stuk Romy!

  Reageer
  • JH

   @ Imitator

   Resource, mag deze reactie verwijderd worden.
   Ik ben de echte JH en ik vond het een vrij matig betoog, maar alsnog beter dan wat we hiervoor gezien hebben van Romy. Dat wel.
   Aan mijn IP kunnen jullie zien dat ik de echte JH ben, dus graag bovenstaand reaguursel verwijderen. Waarvoor dank!

  • JH

   IK ben Bram Wachtmans

 • Judas

  Ik denk dat een studie IO een stuk minder waard is dan een gemiddeld UvA-diploma.

  En weer dit neerbuigende Romy. Schrijf je eens een goed kritisch stuk over iets waar je wel verstand van hebt dankzij je ervaring in de SR, eindig je het alsnog als dezelfde arrogante Romy waar vorige week zo'n hetze van werd gemaakt.

  Reageer
  • IO'er

   En je vindt jezelf niet neerbuigend tegenover IO'ers?

  • Judas

   Jawel, maar ik ben Romy niet. En zakken graan uitdelen in Ethiopië zal vast een stuk lucratiever zijn dan een opleiding tot advocaat, dus natuurlijk is een studie IO meer waard dan een studie aan de UvA

 • Iemand

  Kijk ze kan het dus wel he, die Romy!

  Goed geschreven en helaas maar al te waar..

  Reageer

Re:ageer