Student - 18 juli 2016

Blog: BBQ-terreur

tekst:
Jan-Willem Kortlever
6

Onze nationale zomerbezigheid, barbecueën met vrienden, wordt onder handen genomen door Wakker Dier. Dat laat blogger Jan-Willem Kortlever natuurlijk niet zomaar gebeuren.

Het BBQ-seizoen is aangebroken, en dat laten onze vrienden bij Wakker Dier zich geen tweemaal vertellen. Het is verre van komkommertijd, want we worden massaal opgeroepen om ‘foute BBQ-reclames’ te melden. Want ja, die gezellige BBQ is voor de dieren natuurlijk helemaal niet gezellig. Vrij lastig ook, om als je dood, gekruid en aan een satéprikker ligt te bakken ook nog gezellig mee te doen. Maar goed, ik begrijp het vast verkeerd.

Dat terzijde sta ik wel te springen om mee te doen. Niet omdat die dieren zo zielig zijn, volgens mij hebben we ondertussen wel genoeg regelgeving die dat voorkomt. Wel om eindelijk eens af te komen van die irritante BBQ-reclames. Kunnen ze dat voor me fixen bij Wakker Dier? Zo niet, dan haak ik af.

Het is gênant hoe mijn favoriete actieclubje ieder jaar weer iets nieuws verzint. Vorig jaar kwamen ze met een houtje-touwtje onderzoek waarmee ze ‘aantoonden’ dat er bedorven vlees in de barbecuepakketten zit. Helaas bleef heel het land toch door gaan met die verderfelijke BBQ-traditie en moeten we dit jaar dus voor straf reclames beoordelen.

Volgend jaar zijn waarschijnlijk de fabrikanten van de BBQ’s aan de beurt, en daarna de organisatoren van de jaarlijkse straatbarbecue. Alles voor het goede doel. Terwijl Wakker Dier probeert onze nationale zomerbezigheid te terroriseren, prik ik nog een worstje. Natuurlijk trekt niemand zich iets aan van alle herrie die ze schoppen.

Nuance is dodelijk als je een actieclubje runt en dat weten ze bij Wakker Dier maar al te goed.

In Wageningen werken we ondertussen gestaag verder aan steeds diervriendelijkere houderijsystemen waar ze bij Wakker Dier waarschijnlijk de ballen verstand van hebben. Of willen hebben. De nuance is namelijk dodelijk als je een actieclubje runt, en dat weten ze bij Wakker Dier maar al te goed.

Re:acties 6

 • antonia

  Vreugde loosheid

  doe mij
  een plezier


  luister/directie Albert Heijn
  NU eens
  echt naar
  Wakker Dier

  uw krenterige
  klanten interesseren
  mij geen
  zier

  fanaten

  de eerste
  dag/nieuwjaar
  werd met
  geld gesmeten
  't leken bommen
  granaten

  stickerloos kipfilet
  2 keer 1
  stuk

  jaar 2020
  nog steeds
  voor hen...
  geen seconde
  geluk

  vaste klant

  Reageer
 • Student BDW

  Weet wel dat Wakker Dier een groot deel van hun informatie haalt uit onderzoeken die hier in Wageningen uitgevoerd zijn. Grote kans dat de mensen van Wakker Dier meer verstand van zaken hebben op dit gebied dan jij denkt. Bovendien is het een erg naïeve gedachten dat de huidige regelgeving dierenleed voor jouw stukje barbecue vlees voorkomt. Misschien kunnen bloggers voor een magazine van de universiteit van Wageningen ook wat meer nuance gebruiken.

  Reageer
  • Jan-Willem Kortlever

   Als ik de nuance moet gaan leggen in een opmerking over nuance, wordt de nuance een holle frase..

 • bvv

  ..."van alle herrie die geschopt worden"...."de ballen geen verstand van hebben"
  Is de eindredactie op vakantie?

  Reageer
  • Jan-Willem Kortlever

   Ait, de spellingscontrole stond nog op inverse denk ik..

 • De boeren flexitariër

  ¨De nuance is namelijk dodelijk als je een actieclubje runt, en dat weten ze bij Wakker Dier maar al te goed.¨
  Het trekken van deze conclusie geldt misschien voor Wakker Dier, maar lang niet meer voor alle milieu organisaties. Zo'n 30 jaar geleden was het iedere organisatie voor zichzelf, maar nu zie je veel meer samenwerkingen in de keten en lobby organisaties. Persoonlijk heeft mijn vader met milieudefensie en de dierenbescherming een nieuw ei product op de markt gezet met succes. Niet biologisch, maar transparant met een verhaal en een live-video naar de hennen en extra verzorging door het strooien van voer, stro en kalksteentjes. (http://www.van-gijs.nl/product/vrije-uitloopeieren/)

  Dialoog, nuance en nieuwe feiten met context zijn cruciaal om in deze discussie met nieuwe inzichten te komen. Ik vind het ook niet vreemd dat de strategie van Wakker dier kan leiden tot veel boosheid bij mensen uit de landbouw sector. Helaas vind ik deze blog ook niet constructief in deze discussie. @jan-Willem, waarom nodig jij Wakker Dier niet uit voor een goed gesprek op de Wageningen Universiteit en om daar een artikel over te schrijven? Je hebt het over diervriendelijkere houderijsystemen, maar beschrijf ze en discusseer ermee met Wakker Dier.

  Tot slot ben ik van mening dat er veel meer discussie gegeven moet worden over onze vleesconsumptie. De vleesconsumptie daalt lichtelijk (van 80 naar 76 in 10 jaar)(https://www.wakkerdier.nl/uploads/media_items/150924-lei-vleesconsumptie.original.pdf), maar is lang niet genoeg voor een duurzame toekomst.
  Denk aan de impact van het gemiddelde dieet van de nederlander wat betreft CO2, water, gezondheid (los van de discussie of het houden van dieren nu diervriendelijk is) en plaats het in context met de generatie van 60 jaar geleden. Ik denk dat het mogelijk en nodig is om onze vlees/vis consumptie terug te schroeven naar 2x per week. Er komen steeds meer alternatieven om je maaltijd simpel en lekker te maken.

  De overheid kan goed bijsturen, het vlees extra belasten, de supermarkten mogen geen kiloknaller verkopen, maar als aan de huidige boeren geen alternatief wordt aangeboden hun bedrijf alsnog aan te passen op kwaliteit in plaats van kwantiteit voor een biobased circulaire economy, blijft het systeem alsnog zoals het is. Juiste deze

  Reageer
  • Grill-Master

   De overheid hoeft helemaal niet bij te sturen. Als de consument wil minderen, gaat dat ook wel gebeuren en als de consument dat niet wil, gaan ze gewoon even over de grens shoppen, daar zal beter vlees zonder die belasting nóg veel goedkoper zijn dan nu het geval is. En dán ben je de controle, die de overheid maar al te graag heeft, helemaal kwijt.

   Laat mensen lekker de vrije keus hebben en houden. De gemiddelde mens (ja ik weet het, het is een raar woord) is verstandig genoeg om zélf die keus te maken.

   Als iedereen nóg harder gaat roepen dat vlees 'verantwoord, duurzaam, CO2-neutraal en biologisch' moet zijn, is dat juist een reden voor de consument om daar veel minder mee bezig te zijn en hij zal dan juist kiezen voor het goedkopere stukje vlees, alleen al om die 'hype' te ontwijken.

   Wij zien dit eigenlijk dagelijks bij onze workshops, het lijkt wel of de Nederlander steeds meer vlees eet en een goed stukje vlees ook weet te waarderen.
   (Overigens is het vlees wat we uit Duitsland laten komen, volgens onze 'consumenten' ook veel lekkerder, of het nu biologisch is of niet)

  • Sann

   @Grill-Master: De gemiddelde mens is tot weinig in staat. Laat staan verantwoorde keuzes te maken op basis van informatie die ze zullen moeten lezen. Dat doet misschien de gemiddelde Wageninger. De gemiddelde Nederlander rolt een supermarkt in en kiest het goedkoopste stuk vlees voor de BBQ, zonder een moment stil te staan bij ook maar iets anders dan zijn of haar portemonnee. De overheid, of het liefst nog de EU hier keuzes in laten maken is de meest effectieve oplossing (het verbod op de legbatterij is hier een goed voorbeeld van)

  • Grill-Master

   @Sann : We hebben in Nederland ook nog steeds kooi-eieren van die miljardair uit de Oekraïne. De levering is goedgekeurd door de E.U. en onze minister. Ook vleeskuikens die naar Nederland worden geïmporteerd komen van 2 grote jongens uit de Oekraïne, dus wie let er op de portemonnee? Is dat de burger die niet te veel wilt uitgeven of de overheid die er financieel beter van is geworden?

   Ik weet alleen dat het vlees dat wij gebruiken, door onze cursisten lekkerder wordt bevonden (nogmaals, we halen het uit Duitsland). Ook is het zo dat het een heel stuk goedkoper is dan het Nederlandse vlees.

 • Grill-Master

  Een heerlijk stukje vlees, langzaam indirect laten garen op een houtskoolbarbeque.
  Ook het clubje van "wakker dier" doet gewoon mee op de zaterdagavond hoor.

  Reageer
  • Wakker Dier

   Niettus!

 • Plastic zak

  Scherp. Kop. Spijker. Raak.

  Reageer

Re:ageer