Student - 3 mei 2016

Blog: Avondcolleges

tekst:
Carina Nieuwenweg
5

Komend academisch jaar wordt aan Wageningen University met avondcolleges geëxperimenteerd. Blogger Carina Nieuwenweg twijfelt of de stem van studenten voldoende door zal klinken tijdens de evaluatie.

Volgend jaar begint de pilot voor avondcolleges. In ieder geval voor tien procent van de studenten. Want, zo stelt het Raad van Bestuur, dat valt binnen hetgeen ze mogen doen zonder toestemming van de studentenraad. Ik vraag me af of de Raad van Bestuur verbaasd gaat reageren als blijkt dat studenten het toch niet zo leuk vinden. Of nee, eigenlijk vraag ik me vooral af of ze überhaupt met een enquête op de proppen gaan komen waarin je je kunt uitlaten.

Ja, dat soort enquêtes bestaan. Waarbij de slechts mogelijke uitkomst 'minder positief' is, in plaats van negatief. Waarbij gevraagd wordt of je liever avondcollege op de vrijdag of de maandag hebt in plaats van: geen van beide. Als je daadwerkelijk wil weten hoe studenten hierover denken, had je dan niet van te voren meer het gesprek moeten aangaan? Bijvoorbeeld om uit te zoeken welke positieve voorwaarden je er tegen over kunt zetten. Het geluid vanuit het studentenleven is immers duidelijk.

Als je daadwerkelijk wil weten hoe studenten hierover denken, had je dan niet van te voren meer het gesprek moeten aangaan?

Op zich ben ik helemaal voor 'flextijden' in plaats van verder bijbouwen. Waarom nog een Orion uit de grond stampen als het Orion zo'n 13 uur per dag leeg staat. En ik persoonlijk zag ook wel wat voordelen in avondcolleges: bijvoorbeeld dat als je een periode avondcolleges hebt, je op maandagochtend vrij bent. Heerlijk, hoef je niet zondagavond naar Wageningen te treinen.

Helaas bleven dat soort voordelen en voorwaardes uit. De studentenraad doet nu haar best te zorgen dat de pilot in ieder geval niet aan eerstejaars wordt opgedrongen. Maar het had veel mooier kunnen zijn. Een bepaalde mate van voorspelbaarheid bijvoorbeeld zodat je je bijbaantjes en commissiewerk erop kunt aanpassen. Dat je voor een heel academisch jaar zeker weet dat je op dinsdag en donderdag avondcolleges zou kunnen hebben. Maar nooit op de andere dagen. Hoewel dat laatste lastiger wordt als je niet nominaal loopt.

En wat vinden docenten er eigenlijk van? Zien zij het wel zitten om s' avonds nog les te moeten geven? Of vallen zij buiten de te evalueren groep.

Laten we hopen dat studenten kritisch blijven en geen genoegen nemen met zo'n evaluerende enquête waarbij de uitkomst al vast staat.

Re:acties 5

 • Gerben

  Na de discussieavond gister (ik ben om 8uur afgehaakt) leek het belangrijkste knelpunt voor mij dat de studenten gefrustreerd zijn vanwege procedurele onmacht / wantrouwen in de pilot-procedure. Al eerder (tenure track) vormde de pilot vooral de opmaat voor algehele invoering "zonder dat het bestuur zich wat van de pilotevaluatie aantrok". De studenten zijn bang dat het bestuur zich niets aantrekt van de weerstand tegen avondcolleges.

  Arthur Mol leek hier moeilijk in mee te kunnen denken (kon geen garanties geven, en viel terug op de mantra dat er nog geen definitieve beslissingen waren genomen) en wekte de indruk bij de discussie vooral te willen achterhalen wat de specifieke knelpunten volgens de studententen zouden zijn. (i.e. optionele colleges is een minder groot probleem dan verplichte avondcolleges).

  Een ander probleempunt wat volgens mij meer naar voren had kunnen komen was de onzekerheid m.b.t. de aankomende pilot. Wat we gehoord hebben is dat komend jaar in de eerste en tweede periode zo'n 1000 eerstejaars studenten met de pilot te maken gaan krijgen, waarbij de werkgroep zich richt op groepswerkruimtes, computerruimtes en grote collegezalen. Omdat er nog zo veel onzekerheid was over de invulling van de pilot zelf was het mij niet duidelijk of de nieuwe eerstejaars met de AID al weten op welke avonden ze avondcolleges zullen hebben (wat voor verenigingspromotie, zoals bij een orkestvereniging met vaste repetitieavond, toch wel cruciaal is).

  Ik begrijp dat er bij de pilot verschillende dingen uitgeprobeerd gaan worden, maar hoop van harte dat de planning en communicatie daarbij niet op het laatste moment terecht komen zodat iedereen op tijd weet waar hij/zij aan toe is.

  Reageer
  • Rob Ramaker

   Er staat inmiddels ook een verslag van de bijeenkomst online.

 • Blèh

  Goed artikel, we moeten hier zeker niet zomaar mee instemmen! Erg flauw ook hoe dit weer gaat, de pilot is gewoon bedoelt om positieve feedback te krijgen. Er worden docenten uitgekozen die het fijn vinden om 's avonds les te geven, en niet docenten die het maar niks vinden. Kortom, de resultaten van een enquête worden zo flink beïnvloed.

  En het kantoor personeel op de uni tot 22:00 laten werken lijkt me ook een goed idee, eens zien hoe dat valt. Als het over studenten gaat kan alles, het zijn immers studenten wordt er dan gezegd, maar zo vanzelfsprekend vind ik dat niet.

  Reageer
 • Reële rover

  Tja, als je als studentengemeenschap niet heel duidelijk maakt je niet te laten naaien, dan word je dus wél genaaid.
  Zie NS: de amateuristische top faalt met het op tijd bestellen van treinen en dan moeten studenten maar plaats maken tijdens de spits.
  Zie WUR: het bestuur faalt met het beschikbaar maken van ruimte en personeel en dan moeten de studenten maar hun vrije tijd op geheel onreguliere basis opofferen.
  Ik zou zeggen: maak maar een PGO-plek van alle kantoren van de bestuursleden en laat hen maar tot 22:00 uur 's avonds doorwerken.

  Kortom, de studentenraad moet eens doen waar ze voor aangesteld zijn en dit tegenhouden. Ondertussen moeten studenten gewoon massaal deze avondcollega's negeren. Ja, dat kan je misschien een keer een vak kosten, maar zodra dit studievertraging op gaat leveren mag jij raden wie er het hardst de avondcolleges terugroept: inderdaad, het bestuur van de universiteit. Elke maand studievertraging is voor hen keihard misgelopen cash van de regering.

  Even ballen tonen dus! Want wat heb je nou liever: 1 keer een vak niet halen of de rest van je studie telkens maar afwachten of je in de avond misschien iets voor jezelf mag doen?

  Reageer
  • Sommige mensen willen gewoon studeren

   Uitloop moet je ook zelf betalen? Dus daar heb je jezelf mee. Het is een achterlijk idee, maar als het komt dan wordt het gewoon tanden op elkaar en door studeren.

  • Buurman

   Tanden op elkaar een doorstuderen. Dat is precies waar de RvB op hoopt. Dat we als makke lammetjes meehobbelen.

 • Buurman van de Haarweg

  De hoge dames en heren in het Atlas mogen trots zijn op de groei die bereikt is. Zeker nu studenten én docenten daarvoor moeten boeten.

  Kan iemand uitleggen waarom de Studentenraad geen instemmingsrecht heeft in deze kwestie? Het is nogal een besluit wat de studenten aangaat...

  Reageer
  • Cascade

   Heel bureaucratisch omdat het een pilot betreft. Dan is er informatieplicht maar geen instemmingsrecht.

   Pas als er ná de pilot een besluit moet worden genomen, dan heeft de studentenraad iets te zeggen.

   Maar het lijkt wel erg scheef. De studentenraad heeft in het verleden al eens tegen gestemd toen dit op de agenda stond. Dus tjah... dan maar een pilot doen. Raar is het wel.

  • Buurman

   Ik kan me niet voorstellen dat de Raad van Bestuur het strategisch besef van een pinda heeft. Ze hebben vast een plannetje klaarliggen als het definitieve plan (dus niet de pilot) ter sprake komt en de studentenraad stemt tegen met instemmingsrecht. ze zijn niet gek daar in het Atlas...

 • Gerben

  Goed Blog, benieuwd naar Arthur Mol komende maandag.

  Reageer

Re:ageer