Student - 10 februari 2016

Blog: Appels, peren... FOS

Wie dacht dat de studentenraad geen tanden heeft komt nu bedrogen uit. Voor het eerst in mijn studentencarrière kopt de Resource over het uitvechten van een geschil met het bestuur. Bij de Landelijke Geschillencommissie nog wel.

Reden? De studentenraad wil een vergoeding van 370 euro per maand voor studenten die een bestuursjaar gaan doen, de Raad van Bestuur blijft vasthouden aan 320 euro per maand. Dat zet je toch aan het denken. Zijn onze studentenraadsleden nu zulke bijtertjes of moet de Raad van Bestuur zich achter de oren gaan krabben?

Uit het Resource-artikel maak ik op dat de Landelijke Geschillencommissie de eis van de studentenraad helemaal zo gek nog niet vindt. Bij mij rijst de vraag: hoe serieus neemt de Raad van Bestuur de studenten eigenlijk?

Allereerst zijn er de argumenten zelf. De Raad van Bestuur roept dat zij studenten alleen maar willen compenseren met een bedrag gelijk aan de vroegere stufi. Zij denken niet na over verdere gevolgen van het afschaffen van de beurs; namelijk dat vijf jaar studeren plots een stuk duurder is geworden; vijf jaar lang 270 euro per maand duurder. Dat is 16,200 euro om precies te zijn. Wanneer we over zulke bedragen praten gaat 'een jaar later beginnen met werken' toch echt zwaar meewegen.

Natuurlijk hoef je geen volwaardig loon te krijgen. Maar een vergoeding betekent dekking van de gemaakte onkosten. In de praktijk is dat vaak gelijk aan eventueel loon dat je misloopt door uren die je niet kunt werken. Voor studenten betekent dat een heel jaar. Nu is dit ergens wel een appels en peren verhaal, want een bestuursjaar levert je ook iets op wat betreft CV en vaardigheden.

Maar zelf ruim 700 euro per maand bijleggen (uitgaande van het gemiddelde bedrag dat studenten per maand kwijt zijn volgens Nibud: zo'n 1100 euro) vind ik nog steeds ongekend veel. Was de studentenraad met een hoger bedrag gekomen, dan had ik het ook begrepen. Een vergoeding waar je in ieder geval sober van kunt leven. Zodat de huur, zorgverzekering en wat boodschappen gedekt zijn. 600 euro lijkt me dan veel redelijker. Al helemaal als je bedenkt dat bestuursleden van het Landelijke Studenten Vak Bond (LSVB) en het InterStedelijk Overleg (ISO) een onkosten vergoeding krijgen van bijna 1700 euro. Gewoon van het ministerie van onderwijs. Waarom blijft de universiteit dan zo vasthouden aan 320 euro?

Dan is er het feit dat de Raad van Bestuur ├╝berhaupt bereid is om een geschil aan te gaan met studenten. Als de studentenraad, en dus de studenten, aangeven dat zij beleid graag anders zien en zelfs de Landelijke Geschillencommissie opmerkt dat dit niet onredelijk is, kun je je afvragen of dat niet een beetje ondemocratisch is. De opmerking van de universiteit dat studentenbestuurders 'studenten zijn die gewoon hun CV willen oppimpen' doet me ook afvragen of ze de studentenraad wel als volwaardig beschouwen. Zien zij de studentenraad als vertegenwoordigers van studenten of zijn de raadsleden in hun ogen ook gewoon CV-pimpers?

En 'we hebben te weinig geld' geloof ik niet in. Zeker niet bij een instituut waarbij de bedragen op de begroting het tienvoudige zijn van die van de stad waarin zij gehuisvest is. Dit lijkt me eerder een kwestie van te weinig prioriteit willen geven aan dat wat de studenten belangrijk vinden.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.

Lees ook: