Student - 10 februari 2016

Blog: Appels, peren... FOS

5

Wie dacht dat de studentenraad geen tanden heeft komt nu bedrogen uit. Voor het eerst in mijn studentencarrière kopt de Resource over het uitvechten van een geschil met het bestuur. Bij de Landelijke Geschillencommissie nog wel.

Reden? De studentenraad wil een vergoeding van 370 euro per maand voor studenten die een bestuursjaar gaan doen, de Raad van Bestuur blijft vasthouden aan 320 euro per maand. Dat zet je toch aan het denken. Zijn onze studentenraadsleden nu zulke bijtertjes of moet de Raad van Bestuur zich achter de oren gaan krabben?

Uit het Resource-artikel maak ik op dat de Landelijke Geschillencommissie de eis van de studentenraad helemaal zo gek nog niet vindt. Bij mij rijst de vraag: hoe serieus neemt de Raad van Bestuur de studenten eigenlijk?

Allereerst zijn er de argumenten zelf. De Raad van Bestuur roept dat zij studenten alleen maar willen compenseren met een bedrag gelijk aan de vroegere stufi. Zij denken niet na over verdere gevolgen van het afschaffen van de beurs; namelijk dat vijf jaar studeren plots een stuk duurder is geworden; vijf jaar lang 270 euro per maand duurder. Dat is 16,200 euro om precies te zijn. Wanneer we over zulke bedragen praten gaat 'een jaar later beginnen met werken' toch echt zwaar meewegen.

Natuurlijk hoef je geen volwaardig loon te krijgen. Maar een vergoeding betekent dekking van de gemaakte onkosten. In de praktijk is dat vaak gelijk aan eventueel loon dat je misloopt door uren die je niet kunt werken. Voor studenten betekent dat een heel jaar. Nu is dit ergens wel een appels en peren verhaal, want een bestuursjaar levert je ook iets op wat betreft CV en vaardigheden.

Was de studentenraad met een hoger bedrag gekomen, dan had ik het ook begrepen. Een vergoeding waar je in ieder geval sober van kunt leven.

Maar zelf ruim 700 euro per maand bijleggen (uitgaande van het gemiddelde bedrag dat studenten per maand kwijt zijn volgens Nibud: zo'n 1100 euro) vind ik nog steeds ongekend veel. Was de studentenraad met een hoger bedrag gekomen, dan had ik het ook begrepen. Een vergoeding waar je in ieder geval sober van kunt leven. Zodat de huur, zorgverzekering en wat boodschappen gedekt zijn. 600 euro lijkt me dan veel redelijker. Al helemaal als je bedenkt dat bestuursleden van het Landelijke Studenten Vak Bond (LSVB) en het InterStedelijk Overleg (ISO) een onkosten vergoeding krijgen van bijna 1700 euro. Gewoon van het ministerie van onderwijs. Waarom blijft de universiteit dan zo vasthouden aan 320 euro?

Dan is er het feit dat de Raad van Bestuur ├╝berhaupt bereid is om een geschil aan te gaan met studenten. Als de studentenraad, en dus de studenten, aangeven dat zij beleid graag anders zien en zelfs de Landelijke Geschillencommissie opmerkt dat dit niet onredelijk is, kun je je afvragen of dat niet een beetje ondemocratisch is. De opmerking van de universiteit dat studentenbestuurders 'studenten zijn die gewoon hun CV willen oppimpen' doet me ook afvragen of ze de studentenraad wel als volwaardig beschouwen. Zien zij de studentenraad als vertegenwoordigers van studenten of zijn de raadsleden in hun ogen ook gewoon CV-pimpers?

En 'we hebben te weinig geld' geloof ik niet in. Zeker niet bij een instituut waarbij de bedragen op de begroting het tienvoudige zijn van die van de stad waarin zij gehuisvest is. Dit lijkt me eerder een kwestie van te weinig prioriteit willen geven aan dat wat de studenten belangrijk vinden.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.

Lees ook:

Re:acties 5

 • Raoul

  Dit is niet het eerste geschil tussen Student Council en Raad van Bestuur in de recente geschiedenis.
  Twee jaar terug nam de RvB nog de gang naar de rechter omdat de SC het bindend studieadvies niet wilde goedkeuren totdat de RvB met betere argumenten kwam.
  De SC is toen een week (!) na de verkiezingen omgerold.

  Reageer
  • Berend

   Dat klopt niet helemaal. De RvT heeft toen de boel gelijmd voordat de stap naar de geschillencommissie werd gezet.

 • Zoete Lieve Gerritje

  Wat je dan nog over het hoofd ziet is dat zelfs de full-time bestuurders ook nog ingeschreven moeten staan bij de universiteit om überhaupt in aanmerking te komen voor FOS. Zij betalen dus €1951 euro collegegeld (terwijl ze geen college volgen) om €3840 euro aan FOS te mogen ontvangen (bij €320).

  Eigenlijk is het voorgestelde bedrag van de RvB dus een onwijze sigaar uit eigen doos. Het is daarmee geen 320 euro, maar slechts €157 euro per maand.

  En dat betekent weer dat je van het jaarsalaris van Louise Fresco ruim 121 (!) full-time studentbestuurders kan betalen. Dan vraag je je toch af wie er nou onredelijk is...

  Reageer
 • investereninjezelf

  Tja, investeren in jezelf willen sommige studenten kennelijk alleen als het door anderen betaald wordt....

  Reageer
  • Madeltiefje

   Wat een non-argument @investereninjezelf.

   Het hele punt is juist dat door het afschaffen van stufi het gewoon teveel is wat je nu moet investeren. Niet iedereen kan daardoor een bestuursjaar gaan doen en dat is jammer.

   Bovendien betaal je als student zelfs met een beurs van 370 euro nog steeds het merendeel zelf.

   Misschien kun jij eens investeren in een lesje argumentatie?

  • briljant

   "Het is gewoon teveel...." Briljant beargumenteerd, ik kan niet anders zeggen. Dank voor het lesje.

 • Gerben

  Ik snap de frustraties, en je toon in dit artikel; maar als ik me in de RvB probeer te verplaatsten begin ik me af te vragen of de studentencultuur in Wageningen de laatste jaren op zijn kop is gezet: zijn we nu allemaal graaiende bestuurders in de dop geworden dat we ons blijven stoten aan een verschil van €50? Als studentbestuurder ben je niet in dienst bij de universiteit. De universiteit waardeert de actieve student en biedt een bescheiden tegemoetkoming voor de gemiste studie-uren. Als je het hiermee niet kunt veroorloven, dan zijn je prioriteiten duidelijk. Als je niet kunt bijlenen, niet zuiniger kunt leven en de vereniging in kwestie is niet financieel in staat om bij te springen, dan houdt het op. Dan is besturen misschien niet voor je weggelegd.

  Reageer
  • Carina

   De vraag is natuurlijk of het de bestuurders zijn die zich blijven storen aan 50 euro of de uni. De studentraad heeft immers voorgesteld om te middelen, aangezien het geschil de uni klauwen met geld kost. Het is de uni geweest die dit geschil wilde doorzetten.

   Wat ik me wel afvraag is wat je bedoelt met 'als je het hier niet mee kunt veroorloven, dan zijn je prioriteiten duidelijk.' Ik denk namelijk dat niemand kan rondkomen van 320 euro in de maand los van waar je prioriteiten liggen. Uiteraard kun je bijlenen maar is dat financieël wel verantwoord? In mijn optiek is dat een te grote investering. Je studie is immers al 16500 duurder geworden. En dan krijg je inderdaad dat alleen studenten met vermogende ouders een bestuursjaar kunnen doen op een financieel verantwoordelijke manier.

   Waar ik het opzich wel mee eens ben is dat je best kunt kijken naar wat een verenging zelf kan bijdragen. Maar dat zal in het geval van een aantal verenigingen te weinig zijn. En dat terwijl studentenorganisaties wel enorm bijdragen aan de sfeer en het studentenleven.

  • Gerben

   Ik ben volledig voor collegegeldvrij studentbesturen. Maar dit staat los van de huidige FOS-discussie. FOS is er niet om van rond te komen, FOS is er als ondersteuning.

   Wat betreft mindervermogende verenigingen, de (studenten)verenigingen (e.a.; thymos, AID) die wél een voltijd bestuur nodig hebben zijn vaak de grotere verenigingen wat achterban en financiele middelen betreft. Volgens mij kunnen díe verenigingen relatief makkelijk een extraatje uittrekken. (maar de afwegingen en beslissingen liggen natuurlijk bij de verenigingen en hun leden zelf) Verenigingen waar minder geld in omgaan zijn vaak zelf al kleiner en hebben daardoor geen voltijd maar een deeltijd bestuur nodig, waarbij eventueel bestuursdruk door het zoeken naar een extra bestuurders (algemeen bestuurslid e.a.) kan worden ingedamd.

   Dat de studiebeurs is omgezet in een studielening staat los van de FOS. Natuurlijk maakt dit het leven duurder, maar dat wisten de studenten voor ze begonnen. Natuurlijk maakt dit bestuurders (voltijd) schaarser, maar het is niet louter aan de Unie om hierbij het verschil uit eigen zak te betalen. Wel bewonderenswaardig is het dus dat de WUR de bestaande FOS-regelingen naar een hoger plan (hogere vergoedingen) wil trekken om de studentbestuurders een hart onder de riem te steken.

   Zodra collegegeldvrij besturen mogelijk zou worden, kan ik de WUR alleen maar aanraden hier met open armen op te reageren, daarmee wordt namelijk de angel uit de huidige "ik kan het niet betalen"-discussie getrokken.

   En wat je eerste opmerking betreft ben ik het wel met je eens dat de WUR niet veel beter is dan de studenten die zij opleid mbt elke cent drie keer omdraaien. Een royaal gebaar op zijn tijd is ook wel fijn.

  • Gerben

   Excuus voor eventuele spelfouten.

 • Citroenlimoen met een vleugje perzik

  Het hele jaar hoor je weinig van de studentenraad, maar als iemand aan het geld voor de studentenraad komt is er heibel...

  Niet om zuur te doen, de studentenraad werkt ongetwijfeld hard voor de zaak met hart voor de zaak, maar wat bereiken deze heren en dames eigenlijk om dit geld waard te zijn?

  Reageer

Re:ageer