Student - 9 juli 2020

Blog Angelo: Kleeft er bloed aan WUR’s computerbeleid?

tekst:
Angelo Braam
12

Op een vrijwel uitgestorven campus, zwoegde Angelo aan zijn thesis op een WUR-computer. Van HP. De keuze voor dat merk, roept vragen bij hem op.

De campus was rustig de afgelopen maanden. Thuisblijven was verstandig, maar het fulltime thesis schrijven werkt aanzienlijk beter op een WUR-computer dan op mijn laptopje. Vandaar dat ik - als één van de weinigen - de campus de afgelopen tijd bewoonde. Dat leidde tot een aantal gedachten over het computerbeleid van de universiteit.

Bring your own device (BYOD), luidde het nieuwe computerbeleid dat ergens halverwege vorig jaar werd geïntroduceerd. Om flexibiliteit voor studenten te verhogen op de campus (lees: om nog verder te kunnen groeien), worden studenten aangespoord hun eigen laptop aan te schaffen zodat geleidelijk de openbare computers plaats kunnen maken voor ‘flexibele’ lesruimtes. Als bestuurslid van een studievereniging heb ik veel discussies bijgewoond over het thema en studenten zagen meer nadelen dan voordelen. Helaas heeft de mening van studenten het beleid niet tegen kunnen houden: WUR heeft groei-incentieven en BYOD zal er komen!


...en de bieb is dicht
De coronacrisis bleek een excellente gelegenheid om het nieuwe computerbeleid door te duwen; we zijn nu immers gewend geraakt aan online onderwijs en als je nu nog geen goede laptop hebt, moet je wel onder een steen hebben geleefd. Ik vraag mij trouwens wel af hoe de minderbedeelde studenten zonder laptop daarmee om zijn gegaan. Lijkt me lastig. Langzaamaan begonnen onlangs alle computers uit Forum te verdwijnen. Communicatie hierover was nihil, lekker dan als je afhankelijk bent van een WUR-computer. Een handjevol is nog beschikbaar in de bieb, helaas is die maar beperkt open. Daarmee lijkt het alsof het herfsttij der computerdagen van WUR is aangebroken.

Als we geen kritische discussie kunnen hebben over of BYOD wel goed beleid is, kunnen we het dan alsjeblieft wel hebben over de ethische gevolgen ervan?

Het einde van dit tijdperk bleek duidelijk na het mailtje van deze week over de onderwijsplannen voor aankomend academisch jaar: Arrange a proper laptop and necessities to study successfully (Brecht & Mol, 2020). BYOD wordt dus werkelijkheid, mede mogelijk gemaakt door corona. Het zij zo, kritiek van studenten zal er altijd zijn en de nieuwe eerstejaars zullen niet beter weten. Bovendien zullen ze gauw gewend zijn aan werken op de eigen laptop, dus ik heb er vrede mee. Althans, tot ik mij ging verdiepen in de laptops die WUR aanbiedt.

Boycot HP
Al die laptops zijn van HP en dat merk is nogal in opspraak geraakt de afgelopen jaren. Het Amerikaanse bedrijf is namelijk verantwoordelijk voor het BASEL-systeem, de technologische infrastructuur van de Israëlische checkpoints waar dagelijks mensenrechten van Palestijnen worden geschonden. Volgens mensenrechtenorganisatie Who Profits, profiteert HP gigantisch van deze activiteiten en draagt het bij aan de instandhouding van de Israëlische bezetting.

Door HP-laptops te promoten bij studenten werkt WUR, al dan niet bewust, mee aan deze praktijken. Talloze organisaties zoals Jewish Voice for Peace en de BDS-Movement roepen op tot een boycot van HP vanwege het profiteren van mensenrechtenschendingen. Als we geen kritische discussie kunnen hebben over of BYOD wel goed beleid is, kunnen we het dan alsjeblieft wel hebben over de ethische gevolgen ervan?  Kom op WUR, boycot HP!

Angelo Braam is derdejaars bachelorstudent International Development Studies en onlangs teruggekeerd van een exchange in Jeruzalem.

Re:acties 12

 • Development?

  https://www.worldwildlife.org/blogs/sustainability-works/posts/deep-dive-wwf-and-hp-s-new-partnership-to-conserve-forests

  Reageer
 • Bob V

  Gosh, je kan ook op alle slakken zout leggen. Er is altijd wel iemand die ergens last van heeft. Wat een onzin.

  Reageer
 • sjomp

  HP is gewoon een van de betere merken. Geven bovendien een garantie dat vervangende onderdelen een X aantal jaren beschikbaar zijn. Goed voor de duurzaamheid dus.

  Reageer
  • Angelo

   Hp zal zeker één van de betere merken zijn, maar naast het feit dat technische superioriteit en prijs/kwaliteit meewegen kun je de sociale consequenties van dat beleid ook meewegen. Bij een universiteit die als slogan ¨for quality of life¨ heeft, is het zeker wenselijk dat die consequenties meegewogen worden;

 • BYOD of Corona?

  "Langzaamaan begonnen onlangs alle computers uit Forum te verdwijnen"

  Kan dit er ook niet mee te maken hebben dat er ivm corona verder uit elkaar gezeten moest worden? Aangezien er naast computers ook bijbehorende stoelen weggehaald zijn?
  Voordat je de statements maakt die je nu doet & je mening ventileert hoop ik toch dat je even navraag hebt gedaan als je de PC's zag verdwijnen? De mensen die dit sjouw werk uitvoeren waarderen een praatje met een student die interesse toont altijd.

  BYOD was toch bedoeld om de PC lokalen flexibeler te kunnen gebruiken? Dus wellicht komen de openbare computers weer terug wanneer dat weer kan binnen het corona beleid?

  Reageer
 • Mens

  Het alternatief voor HP is Lenovo en dat is een Chinees bedrijf waarmee je dus het onderdrukkende Chinese regime ondersteunt...

  Andere keuzes komen al gauw op minder goede merken, zowel qua performance als qua prijsstelling en dan heeft WUR het ook weer niet goed gedaan.

  Iedere student kan zelf besluiten of hij/zij een laptop wil en welke laptop hij wil aanschaffen.
  De keuze voor de voorgestelde modellen is niet verplicht.

  Reageer
  • Mens 2

   En DELL?

  • Mens

   Ik zie geen grote universiteiten die Dell laptops in hun studenten aanbod hebben.
   Het lijkt erop dat Dell schijnbaar geen passende aanbieding heeft gedaan.

   Het staat elke student natuurlijk wel vrij om zelf een keuze te maken welk merk laptop er aangeschaft wordt.

   Bij het maken van die keuze kan iedereen meenemen wat men belangrijk vindt.

  • Angelo

   Gelukkig zijn er naast Lenovo nog honderden andere computermerken die mogelijk geschikt zijn. Dat HP het beste aanbod doet zal financieel misschien het beste uitpakken, maar als je de mensenrechtensituatie in acht neemt blijkt goedkoop uiteindelijk toch duurkoop.

 • Angelo

  Dat alle technologieën mogelijk ethische consequenties is een goed punt. Dat we hier vervolgens geen aandacht aan moeten geven vind ik een vorm van wegkijken voor problemen en verantwoordelijkheden. HP is een target van boycot bewegingen omdat de rol in de Israelische bezetting en de daarmee gepaarde mensenrechtenschendingen erg duidelijk is, daarnaast is het ook een target omdat er alternatieven bestaan. Zo is Intel, de producent van de chips in vrijwel alle computers, ook in zekere mate betrokken in vergelijkbare praktijken maar geen target van de BDS-movement omdat het simpelweg niet praktisch is om alle technologie aan de kant te schuiven. Voor HP geldt dit niet. Er is dus wel degelijk over dergelijke boycotstrategieën nagedacht. Het oproepen van een boycot kinderachtig noemen lijkt me daarom ongepast.

  Mocht je je verder over het onderwerp willen informeren, heb je bij deze een aantal bronnen:
  https://bdsmovement.net/boycott-hp
  https://whoprofits.org/report/technologies-of-control-the-case-of-hewlett-packard-hp/

  Reageer
 • Nuchtere Fries

  Wellicht kan dan alle technologie geboycot worden. Voor onze westerse producten en leefwijze worden wel vaker mensenrechten geschonden. Steeds weer oproepen tot boycotten is zo kinderachtig...

  Reageer
  • raskapitalist

   Ja die mensenrechten toch, wat kinderachtig


Re:ageer