Student - 1 december 2014

Blog: Afval scheiden

4

Afgelopen vrijdag kwam ik bij mijn ouders en schrok ik me een ongeluk. Achter de schuur stond namelijk de zoveelste extra container, waardoor we nu verplicht zijn ons afval te scheiden in zo’n beetje alle mogelijk componenten.

Ik schrok vooral omdat ik in een klein dorpje woon. Daar waar de linkse lobbyclubjes (sorry, in de dorpen kunnen die nu eenmaal niet veel goed doen) nog geen voet aan de grond hebben gekregen. Tot voor kort dus. Voortaan scheiden we glas, papier, GFT, plastic en overig afval. Ik verlang stiekem terug naar tien jaar geleden, toen we nog gewoon twee containers hadden: huisafval en groenafval.

Ik moet bekennen dat ik als student weinig duurzaam ben. Ik zou beter moeten weten (is dat zo?) maar ik let totaal niet op mijn energieverbruik en ik scheid vrijwel niets. De lege pastapotten gaan gewoon bij het huisafval. Papier wil nog wel eens bij het ‘oud-papier’, maar alleen als het heel veel is. Want voor één vel papier ga ik niet moeilijk doen. Ik weet wel dat het hard nodig is om veel meer afval te recyclen, maar toch lukt het me niet goed om me er voor in te zetten. Als het zelfs mij, als Wageninger, al niet lukt, ben ik bang dat veel burgers het helemaal niet doen. Als niemand vertelt waarom afval scheiden ‘goed’ is, en wat er dan precies gebeurt met al dat afval, gaan mensen zich echt geen vormen van verplichte duurzaamheid op laten leggen.


Terug naar mijn kleine dorpje. Ik zie dat het niet werkt, veel mensen snappen er helemaal niets van. Zonder informatie geen begrip. Waarom mag je nu opeens blik bij plastic gooien? Volgens de buurman is blik gewoon oud-ijzer. De andere buurman denk dat de afvalinzamelingdienst garen spint bij het hele gebeuren, want hoe duurzamer zij te werk gaan, hoe hoger de subsidies. Ondertussen rommelt iedereen maar wat aan en kijken we gewoon in welke container nog plaats is voor die ene vuilniszak. En zolang niemand dat controleert, maakt het ook eigenlijk geen bal uit.


Twitter: @JanWillemK

Re:acties 4

 • Patrick Jansen

  Tjongejonge, Jan-Willem! Studeer jij echt in Wageningen? Heb je werkelijk geen idee van eindigheid van grondstoffen, ecologische voetafdrukken, en het nut van recycling? Nooit van de Ladder van Lansink gehoord? Kom langs, leg ik het je met alle plezier even uit. En dan: scheiden, ook jij!

  Reageer
  • Jan-Willem

   Stuur me even een mailtje..

  • JH

   Leuk hoor, hier braaf je blikjes, melkpakken en batterijen in aparte bakjes gooien.

   Kijk je even naar het buitenland en zie hoe daar hele bossen tegelijk worden afgebrand, meren worden vervuild, gigantische hoeveelheden CO2 de lucht ingaan, dan realiseer je dat het echt klein bier is wat we in NL doen. Puur symbolisch als je het naast de échte milieuproblematiek in de wereld zet.

   Ook meen ik gezien te hebben dat bij veel afvalverwerkers al het gescheiden afval toch eerst weer op één hoop gegooid wordt. Dus ja, wie houd je nou voor de gek met dat afval scheiden.

  • Vriend

   "Studeer jij echt in Wageningen?"

   Kunnen we ophouden met het doen alsof echt iedere Wageninger een groene vegetarische bomenknuffelaar is? In Delft vind je ook niet enkel puisterige techneuten en de studentenpopulatie in Leiden is breder dan enkel goedgebekte rechtenstudenten.

 • P

  Voor mij als atheist, is het nog veel belangrijker om goed met de aarde om tegaan omdat ik niet geloof in een alles omvattend wezen. Dit wezen kan dus ook de vervuiling ongedaan maken (als je maar hard genoeg bid).
  Je argument beginnen met "voor mij als christen" is een heel slecht begin van een argument. Alsof alle christenen zo denken (kijk even naar die amerikaanse christenen) en alsof je geloof iets toevoegd aan je argument.
  Deze filosoof heeft het hier ook over gehad:
  https://www.youtube.com/watch?v=CSP3X4HKRb8
  https://www.youtube.com/watch?v=tOgW8y2jakw

  On topic:
  Waarom moet iedereen enorm veel moeite stoppen in het gescheiden verzamelen van afval en dit dan apart wegbrengen. Waarom stoppen we niet alles bij elkaar in 1 zak. Bij het afvalbedrijf wordt het op lopende banden gestort en uitgesorteerd door medewerkers. Dit is veel efficienter en creert banen. Maar de moeite die wij erin stoppen is gratis voor gesubsidieerde afvalbedrijven. Wij moeten dus gewoon weigeren afval te scheiden, dan komen er vanzaf bedrijven die dit van ons overnemen.

  Reageer
  • F

   Ik weet niet wat ik irritanter vind. Mensen die overal hun geloof bij betrekken of mensen die niet in staat zijn om correcte grammatica te gebruiken. Ik denk dat laatste.

  • Marlies

   Waarom ik mijn geloof haal, simpel, omdat dat voor mij persoonlijk een goede motivatie is dat ik graag zorgdraag voor het milieu/de schepping. Ik weet dat lang niet alle christenen daar hetzelfde over denken. Juist daarom ook benadruk ik het graag. Verder meen ik me te herinneren dat Jan-Willem raadslid is/was in de christelijke studentenfractie. Ik dacht, misschien heeft hij ook zo zijn ideeën over hoe als christen om te gaan met dit soort vraagstukken. Vandaar.

   Wat betreft je idee: alles aan de bron scheiden lijkt me een stuk efficiënter. Het kost even moeite, maar ik denk dat dat op de lange termijn erg meevalt, gewoon omdat je er vanzelf aan went en op den duur zonder na te denken van alles scheidt. In elk geval, zo is het bij mij gegaan.

   Alles uitsorteren om banen te creëren? Interessant idee, maar waar denk je dat van te gaan betalen?

   PS Ik ben best in voor verdere discussies over geloof los van het afval scheiden item, maar niet hier (te veel off-topic.) Stuur me een mail :).

 • Marlies

  Waarom zouden we afval scheiden? Heel simpel: meer recycling, minder grondstoffengebruik, goed voor het milieu.

  Waarom we dat zouden willen, goed voor het milieu? Voor mij als christen een vorm van naastenliefde en zorg voor de schepping. Voor een hoop van mijn vrienden ook, in sommige gevallen ook vanuit een christelijke overtuiging, in sommige gevallen vanuit andere overtuigingen.

  Want met hoe wij met de aarde omgaan is destructief voor de aarde, en ook voor de mens zelf. Voor de generaties na ons, maar ook al voor huidige generaties. Simpel gezegd: er gaan gewoon mensen dood aan milieuvervuiling.

  Reageer
 • Theo

  De uitspraak "Als het al zelfs mij al niet lukt" nadat je eerst beschrijft hoe gemakzuchtig je wel niet bent, komt wel heel hooghartig over. Ik denk dat er veel mensen zijn die het wel doen; of in ieder geval iets meer moeite ervoor willen doen.

  Reageer
  • John

   Ik denk ook dat je pas een uitspraak 'als het zelfs mij al niet lukt' pas kan doen nadat je het ook fatsoenlijk geprobeerd hebt :/

   De laatste zin van je betoog geeft wel aan dat het je geen klap kan schelen. Kom daar dan ook voor uit.


Re:ageer