Student - 23 maart 2016

Blog: Aanslagen komen heel dichtbij

6

Het is één ding om te lezen over terreuraanslagen in plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Soms waar je zelfs nog nooit van hebt gehoord. Het wordt anders wanneer het om plaatsen gaat waar je drie jaar van je leven aan verbonden was.

Carina Nieuwenweg

Bijna drie jaar studeer ik nu in Wageningen. Een zelfde tijd was ik werkzaam bij het Belgische leger, waar ik een vaste kamer had in de Militaire School in Brussel. Schuman was het metrostation waar ik in- en uitstapte. In mijn hoofd hoor ik opnieuw een Vlaamse vrouwenstem 'station Maalbeek' omroepen, het laatste station voor mijn eindbestemming. Nu is het getroffen door een bom. Nooit heb ik in de metro nagedacht over dreiging. Het spannendste moment van metroreizigers kwam aan het einde van de lange roltrap bij Schuman: stonden ze aan het eind te controleren op vervoersbewijzen, dan kon je niet meer terug.

Mijn Brusselse kennissen blijken aan het eind van de dag gelukkig veilig. Terwijl Facebook gevuld wordt met steunbetuigende plaatjes van Manneke Pis (of Peace) en op Twitter veel #CryForBelgium en #PrayForBelgium voorbij komen, vraag ik me af of het niet naiëf van me zou zijn om daarin mee te gaan of om het me überhaupt zo te laten raken. Want waar waren mijn hashtags en steunbetuigingen voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Ankara vorige week met een zelfde dodenaantal?

Een gesloten autotunnel bij het Jubelpark waar ik in die tijd ging hardlopen, foto's van bewapende militairen op stations waar ik vroeger wekelijks kwam en de opluchting dat je kennissen ongedeerd zijn. Het komt ineens dichtbij.

Re:acties 6

• Lucas

Ik ben dat gezeik over andere landen waar ook aanslagen gepleegd worden zo spuug zat. Als je buurmeisje wordt overreden doet dat je toch ook meer dan wanneer zoiets gebeurt aan de andere kant van het land? Dat is compleet menselijk en helemaal niks om je voor te schamen. Daarbij is het toch ook schokkender wanneer er een aanslag wordt gepleegd in een 'westers' land, waar de Islam niet het leidende geloof is. Kom op zeg, wat een onzin.

En dat je er nooit over na hebt gedacht is wel vreemd hoor. Volgens mij leef je dan echt met oogkleppen op.

• Ome Adrianus

Hey meid laat die pot augurken maar zeuren ben trots op je wat je daar en nu allemaal al heb gedaan en hebt bereikt
    Ben trots op je

Je oompie

• Buurman van de Haarweg

Misschien is een toegenomen risico om te sterven aan terrorisme wel iets waar we aan moeten wennen.

De beelden van gister zijn schokkend en dat zorgt er voor dat we bang worden. Maar zaken als overgewicht, ongezond eten, en verkeersongevallen zorgen los van elkaar nog altijd voor meer doden. Zorg dat je het in perspectief blijft zien.

Hoe dichtbij ook: Brussel blijft 154km weg uit Wageningen.

• Gherkin

"Nooit heb ik in de metro nagedacht over dreiging. Het spannendste moment van metroreizigers kwam aan het einde van de lange roltrap bij Schuman: stonden ze aan het eind te controleren op vervoersbewijzen, dan kon je niet meer terug."

2 heel bijzondere quotes.

- Nee, echt nooit aan gedacht? Nou ik wel hoor. Al jaren. Maar goed, blijkbaar ben je meer een wegkijker. Lekker de kop in het zand steken en doen alsof alles lekker gaat en er niets aan de hand is. Jammer. Heel jammer.

- Over controles op vervoersbewijzen waar je blijkbaar wel over nadacht (normale metroreizigers niet, want die betalen gewoon hun kaartje).... echt, ben je nou ook nog zo schraal dat je zwartrijdt? En dat terwijl je zo'n voorbeeldsfunctie als "militair" had.. proest...

• reageerdanniet

Wat is het nut van deze reactie? Je snapt zelf ook wel dat er niet staat dat de metrokaartjes niet betaald zijn.

• PrayForBelgium

@ Pot augurken. Wat ben jij zuur zeg!

• Pot augurken

Moet dit nou? Elk blog is cliché naar cliché en steeds maar die militaire opleiding. Ik wil niet zuur zijn, maar het is ondertussen wel een beetje achterhaald.