Nieuws - 23 september 2015

Bloemen voor bedrijfshulpverlener

tekst:
Rob Ramaker

Oud-medewerker Rob Nout kwam vorige week hard ten val terwijl hij over de campus fietste. Vanmorgen bedankte hij bedrijfshulpverlener Marlon Fendeu die te hulp schoot.

Foto: BHV'er Marlon Fendeu krijgt een bos bloemen van Rob Nout / Guy Ackermans

Fendeu, die als receptioniste werkt in Forum, reageert bescheiden als ze vanmorgen door Nout wordt verrast met een bos bloemen en cadeau. ‘Dit had echt niet gehoeven. Ik word er verlegen van,’ zegt ze. ‘Helpen was een must.’ Niet alleen wil Nout zijn helper bedanken. Hij ziet ook graag publiekelijke erkenning voor het werk van vrijwillige bedrijfshulpverleners (BHV’ers) als Fendeu. In de jaren negentig had Nout zelf die rol in het Biotechnion. ‘Ik weet nog hoe moeilijk het was mensen te vinden.’

Ik word er verlegen van
Marlon Fendeu

Vorige week dinsdag fietste Nout van Wageningen Hoog naar de campus. Hij is sinds 2011 met pensioen, maar verricht nog regelmatig klussen voor zijn oude leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie. Die dag raakt hij op de Bornsesteeg een afscheiding die het fietsverkeer in tegengestelde richtingen scheidt. Twee van zulke blokken liggen op de weg waar deze de busbaan kruist. Met een harde smak belandt Nout op het asfalt. De voorbijfietsende Fendeu twijfelt geen moment en schiet te hulp.

De steen des aanstoots

In het kwartier daarna houdt zij de hevig bloedende Nout aan de praat en stelt hem gerust. Ondertussen houdt ze omstanders op afstand en vraagt studenten om 112 te bellen. ‘Het gebeurt allemaal in seconden’, zegt Fendeu. ‘Ik bleef rustig en deed automatisch wat ik heb geleerd tijdens trainingen.’ Nout valt ondertussen soms weg en wordt uiteindelijk met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar blijft hij een nacht ter observatie.

Ik bleef rustig en deed automatisch wat ik heb geleerd tijdens trainingen
Marlon Fendeu

Fendeu is opgelucht dat Nout er zo goed aan toe is. Vorige week maakte hij een enorme klap en zijn hoofd zwol onmiddellijk sterk op. Toch heeft hij aan het voorval geen breuken of interne bloedingen overgehouden. Alleen op zijn gezicht, handen en benen heeft hij nog enkele schaafwonden. Ze kijkt opeens ook heel anders naar de verplichte BHV-trainingen. ‘Je hebt er soms echt geen zin in. Weer op je knieën zitten, in de weer met de AED’, zegt Fendeu, ‘maar bij zo’n ongeluk weet je meteen wat je moet doen.’