Wetenschap

Bloemen stemmen ons mild

Mensen oordelen positiever over anderen als er bloemen in de buurt zijn. Bloemen zonder sterke geur doen het daarbij het best, blijkt uit Wagenings onderzoek.
Roelof Kleis

Bloemen houden van mensen, luidt de bekende reclameslogan. Dat is natuurlijk onzin. Mensen houden van bloemen en mensen houden ervan een bloemetje te krijgen. Op de verjaardag, in het ziekenhuis of als er anderszins iets te vieren of goed te maken valt, omlijsten we dat met bloemen. Bloemen maken ons blij, laat Wagenings onderzoek zien. Als er bloemen in de buurt zijn, oordelen we onbewust positiever over anderen. Wageningse onderzoekers van Food & Biobased Research hebben dat aangetoond met een vernuftig experiment in het Restaurant van de Toekomstop de campus. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van FloraHolland.

Proefpersonen die elkaar niet kenden werden uitgenodigd mee te doen aan de ontwikkeling van een test voor gezichtsherkenning. De deelnemers (64 in totaal) moesten foto’s van onbekende neutrale gezichten beoordelen aan de hand van zes positieve en zes negatievekaraktereigenschappen. Tijdens de sessie stonden al of niet en op verschillende plekken bloemen in de kamer.

Hoe jij je voelt, projecteer je op anderen

Nancy Holthuysen

De invloed daarvan op de perceptie was het eigenlijke (verborgen) doel van de proef. Die invloed bleek duidelijk aanwezig. Proefpersonen oordeelden positiever met bloemen in de buurt. Bloemen ‘maakten’ gezichten significant vriendelijker, avontuurlijker en betrouwbaarder. Zonder bloemen leken gezichten meer gespannen, eenzamer en arroganter.

Bloemen veranderen gezichten uiteraard niet, legt onderzoekster Nancy Holthuysen uit. Bloemen beïnvloeden ons oordeelsvermogen. ‘Hoe jij je voelt, projecteer je op anderen. Je ziet anderen positiever als je zelf positief bent gestemd. In feite meet je op deze manier indirect, via een omweg, wat bloemen met jou doen. Het is heel moeilijk om emoties rechtstreeks te meten. Daarom is voor deze indirecte methode gekozen.’

room3.jpgIn feite waren de proefpersonen bezig met een psychologische test. Het sterkste effect betrof daarbij de eigenschap eenzaamheid. De proefpersonen vonden anderen (lees: voelden zichzelf)

een stuk minder eenzaam als er een bloemetje in de buurt was. Het maakte daarbij niet echt veel uit of de bloemen op tafel staan of minder opvallend elders in de kamer.

Bloemen stemmen ons dus positiever, concluderen de onderzoekers voorzichtig. Ze adviseren daarom bloemen te plaatsen in situaties waarin dat van pas komt: in wachtkamers en andere publieke ruimtes waarin een beetje ontspanning geen kwaad kan. Maar pas wel op welke bloemen je gebruikt. Bloemen die (sterk)ruiken hebben een neveneffect: ze versterken negatieve eigenschappen. Niet iedereen houdt van geurende bloemen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.