Wetenschap - 28 maart 2002

Bloeiend zevenblad, wilde peen en voederwikke bestrijden koolwitje

Als het aan dr Felix W?ckers van het laboratorium voor Entomologie ligt, zijn de akkers in de toekomst omrand met borders vol bloeiende voederwikke en schermbloemigen als zevenblad en wilde peen. De geur en kleur van de bloemen van die planten lokken namelijk sluipwespen. Die leggen vervolgens hun eitjes in de rupsen van het schadelijke koolwitje.

Bloeiende planten worden al ingezet om sluipwespen en belagers van plaaginsecten aan te trekken, maar volgens W?ckers kan het effici?nter. "Niet alles wat bloeit is als voedselbron geschikt voor deze natuurlijke vijanden", stelt hij. "En ook de schadelijke insecten gebruiken bloemen."

Hongerige sluipwespen komen graag naar gele en witte bloemen. Van de elf planten die W?ckers onderzocht, zijn zevenblad, wilde peen en voederwikke het best geschikt om sluipwespen aan te trekken. Ze hebben een goede kleur en geur, maar ook is de nectar goed bereikbaar voor de wespen. Planten die contraproductief werken zijn bijvoorbeeld glad walstro en margriet, want zij zijn wel aantrekkelijk voor sluipwespen, maar hebben geen nectar voor ze. "Daardoor verkwisten ze tijd en energie", aldus W?ckers. Duizendblad stoot uitgehongerde sluipwespen zelfs af.

Het is ook mogelijk bloemen te selecteren op de suikersamenstelling van nectar en honingdauw. Sluipwespen houden bijvoorbeeld van de melezitose in de honingdauw die bladluizen maken en de glucose in de nectar van bloemen. Het koolwitje kan hiermee niet uit de voeten. Door bloeiende kruiden te zaaien die glucose in de nectar hebben, kan de bestrijding van het koolwitje dus effici?nter aangepakt worden. | M.W.

FOTOBIJSCHRIFT

Een sluipwesp lurkt aan een druppel suikerwater. Door bloeiende kruiden te selecteren op geur, kleur en nectar kan de effici?ntie waarmee de wesp rupsen van het koolwitje bestrijdt omhoog. | Foto Felix W?ckers