Nieuws - 13 maart 2008

Bloedvaten koffiedrinker verkalken minder snel

Voor vrouwen is koffiedrinken een gezonde gewoonte, hebben Wageningse en Rotterdamse onderzoekers ontdekt. Vrouwen die vier kopjes koffie per dag drinken, hebben zestig procent minder kans op ernstige aderverkalking dan vrouwen die minder of helemaal geen koffie drinken.

Enkele tientallen jaren geleden dachten onderzoekers nog dat koffie slecht was voor hart en bloedvaten, maar recente studies laten van dat idee weinig heel. Om meer duidelijkheid te krijgen over de effecten van koffie verzamelde het onderzoeksteam van dr. Marianne Geleijnse, verbonden aan de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit en Erasmus Medical Center, de gegevens van zestienhonderd 65-plussers.
Koffiedrinken zorgde bij de mannen in de studie niet voor een significante verhoging van de kans op aderverkalking, ontdekten de onderzoekers. Bij de vrouwen verminderde koffiedrinken de kans op aderverkalking zelfs. In die groep was het beschermende effect het grootst bij een inname van vier kopjes koffie per dag.
Hoe koffie vrouwen beschermt tegen ernstige aderverkalking weten de onderzoekers niet. Een al wat oudere theorie wijst naar de aanwezigheid van bloeddrukverlagende mineralen als kalium en magnesium in koffie, of naar polyfenolen. De onderzoekers opperen een aanvullende mogelijke verklaring. ‘Als koffie inderdaad bij vrouwen wel werkt en bij mannen niet, dan is er misschien een oestrogeen-gerelateerd mechanisme in het spel’, speculeren ze in hun artikel. ‘Koffie is een belangrijke bron van plantaardige oestrogenen.’
De onderzoekers doelen daarbij op daidzeïne, genisteïne en formononetine, hormoonachtige verbindingen die vooral voorkomen in soja. Nederlandse oudere vrouwen eten weinig soja, maar drinken wel vaak koffie. In koffie zitten de fyto-hormonen in geringere concentraties dan in soja.
Het onderzoek verschijnt binnenkort in Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology.