Wetenschap - 8 maart 2001

Bloedsamenstelling verraadt sterftekans ouderen

Bloedsamenstelling verraadt sterftekans ouderen

De concentratie van enkele voedingsstoffen in het bloed voorspelt de kans die ouderen hebben om binnen een paar jaar te overlijden. Dat schrijft een Wagenings onderzoeker in de International Journal of Epidemiology.

In de publicatie keek dr. ir. Froukje de Waart naar zes verschillende caroteno?den. Deze stoffen zitten vooral in groenten en fruit. Vroeger waren wetenschappers alleen in caroteno?den ge?nteresseerd omdat er een paar door het lichaam worden omgezet in vitamine A. De laatste jaren blijkt echter steeds vaker dat ze gezondheidsbevorderende effecten hebben.

Van de caroteno?den waren b?ta-cryptoxanthine, lute?ne en zeaxanthine het belangrijkst. Ouderen met de laagste concentraties van deze stoffen in hun bloed bleken 73 procent meer kans te hebben om binnen zeven jaar te overlijden dan de ouderen met de hoogste concentraties. Goede bronnen van de bewuste stoffen zijn geel en oranje fruit, zoals mandarijnen, en groene bladgroenten, zoals spinazie.

"We weten niet wat dit precies zegt", vertelt De Waart. "Misschien zijn deze caroteno?den inderdaad van vitaal belang. Of misschien is het verband indirect, en hebben ouderen met hogere concentraties een lagere sterftekans omdat ze meer groenten en fruit eten."

De Waart was tot voor kort verbonden aan de sectie Humane voeding en epidemiologie. Nu werkt ze bij de GGD in Rotterdam. | W.K.

Re:ageer