Nieuws - 6 december 2007

Blijbrigade

405_opinie_0.jpg
‘Sta ik niet gigantisch voor lul? En wat als mensen helemaal niet met mij willen knuffelen of rare opmerkingen maken?’ Metroverslaggever Sanne van der Most ging vorige week de straat op met de Wageningse ‘blijbrigade’. Een groep studenten die zomaar mensen blij wil maken. Deze keer door voorbijgangers op de Markt te knuffelen.
‘Sommige mensen zijn echt heel erg aan een knuffel toe. Als je die dan kunt geven, en je ziet wat het met ze doet, dan word je daar zelf ook behoorlijk vrolijk van’, legt student Kim van Groningen uit. Ze is de drijvende kracht achter de Wageningse blijbrigade. Maar er zijn ook mensen die helemaal niet blij worden van Kims aanbod. ‘Zoek toch een leuke vent, roepen ze dan.’
Verslaggeefster Sanne probeert het zelf ook. Haar eerste kandidaat slaat het aanbod af, schrijft ze. ‘Ik word thuis al genoeg geknuffeld.’ De tweede denkt dat zijn vriendin het niet goed zal vinden, nummer drie wil wel. ‘Met een zoen erbij nog wel.’
Uiteindelijk knuffelt ze een Marokaanse meneer, een mevrouw in een scootmobiel, giechelende pubers en een deftige mevrouw. Die worden daar volgens de Metro allemaal vrolijk van, net als Sanne zelf.
De Wageningse blijbrigade maakte de medemens de afgelopen tijd ook blij door gratis zelfgebakken rozijnenkoekjes uit te delen, bermborden te plaatsen met de woorden ‘vrolijk’ en ‘vrede’, en gespreksonderwerpen uit te delen om onbekenden met elkaar in gesprek te brengen.
Wie ook georganiseerd wil knuffelen, kan terecht op www.blijbedrijf.nl. De site heeft onder andere tips. Leg een bloementuintje aan op een ongezellige plek, ga ’s nachts stiekem banden plakken, of ga er speciaal met je auto op uit op een druilerige dag en stop voor elke voetganger of fietser om ze over te laten steken. De Wageningse blijbrigade knuffelt weer op 22 december, in Amsterdam.