Nieuws - 1 juni 2011

Blauw oog

Halen we nog eens landelijk nieuws met die schermutseling aan de Stadsbrink. Misschien is het tijd voor wat duiding.

Blogger_YK.jpg
Want ik kan me best voorstellen dat je je een beetje zorgen maakt om de hedendaagse student als je die berichten over vechtpartijen leest. Zo ook mijn vader, die belde op of ik geen blauw oog had. Op de radio hadden ze het namelijk over een vechtpartij tussen Ceres en KSV, dus daar moest ik wel bij betrokken zijn geweest. Nee pa, het ging om een braspartij waarbij studenten elkaar aan de revers van hun jasje tegen de grond proberen te werken. Dan kun je vriendschappelijk de krachten meten zonder elkaars aangezicht blijvend te beschadigen, want daar zijn wij te ijdel voor. De aanleiding was de diefstal van een belangrijk artefact van Ceres, de beeltenis van de Godinne.
Waarom hangt dat dierbare schilderij onbewaakt en onbeveiligd in de kroegzaal? Dat is een onderdeel  van studentencultuur die maar weinig begrijpen. Ook sommige niet-gesocialiseerde studenten niet trouwens. Belangrijke artefacten moeten kwetsbaar zijn. Ook een das van de vereniging is zo'n artefact dat je als Lid of Abonnee trots draagt en dient te verdedigen. Dat kan door een knoopje onder de dasknoop te maken, maar dat wordt als laf gezien. Een echte student die kan zijn artefacten verdedigen.
Ceres en KSV hebben beide een spottend lied aan elkaar gewijd en strooien met bijnamen. Ook is er af en toe zo'n inval. Waar komt die rivaliteit dan vandaan?  Niet verder vertellen: de rivaliteit is een spel. Ik hoorde eens een student zeggen over een ander gezelschap binnen de eigen vereniging 'ja, die gasten van  *** zijn echt kut.' Ik vroeg om verheldering, want ik zag niet wat er aan die club mankeerde. 'Alles waar je zelf niet bij zit is kut,' verklaarde de student. Dan begrijp je zo'n discussie over de relevantie van nieuws over Wageningen een stuk beter. 'Wageningen, dus achterhoedegevecht.' Gewoon lekker zeiken voor de sport.