Wetenschap - 24 januari 2002

Bioproductmanagement moet eerste studenten nog werven

De studie Bioproductmanagement moet in september starten. De sterren lijken echter niet gunstig te staan voor deze opleiding biologische landbouw. Er heeft zich nog geen enkele student gemeld. Betrokkenen maken zich nog geen zorgen, de werving kan nu pas echt beginnen.

Het is enkel een 'kwestie van tijd, er is gewoon nog te weinig aan werving gedaan', volgens dr Harry Scholten, secretaris van het onderwijsinstituut Levenswetenschappen. Nu de vakken bekend zijn, start de specifieke voorlichtingscampagne dit voorjaar.

Prof. Ariena van Bruggen, voorzitter van het voorlichtingsteam Bioproductmanagement: "Het propedeuseprogramma is gereed. We weten precies welke vakken er komen en de invulling ervan is ook bekend. Er is nu ook besloten wie welke vakken gaat trekken. Nu moeten de collegedictaten nog worden gemaakt. Verder zijn we bezig met de invulling van de MSc-fase, zodat ook HAS'ers en buitenlandse studenten kunnen instromen. Daarnaast wordt een biologische kas voor practica ingericht."

Zowel studenten als docenten geven bekendheid aan de nieuwe studie Bioproductmanagement met specifieke voorlichtingscampagnes op de hbo-scholen. De HAS en ook de HEAO, vanwege het managementaspect. Voor vwo'ers komen er meeloopdagen. Zij kunnen bijvoorbeeld onderzoek in het laboratorium doen.

Scholten: "Met deze studie spelen we in op de maatschappelijke ontwikkeling. Er is een groeiende vraag naar biologische producten. De consument houdt zich steeds meer bezig met voedselveiligheid. Wij rekenen niet meteen op vijftig studenten hoor. Als we er dit eerste jaar tien tot vijftien krijgen, dan mogen we tevreden zijn." Van Bruggen denkt dat er "per september dertig mensen komen, waarvan tien HAS'ers. En uiteindelijk komen er vijftig studenten per jaar voor de studie Bioproductmanagement." | M.Hk