Wetenschap - 11 april 2002

Biometristen PRI bekroond

Biometristen PRI bekroond

Een genetische kaart kan nu worden gemaakt tijdens het halen van een kop koffie. Dankzij een nieuwe softwaremethode die is ontwikkeld door PRI-medewerkers dr Hans Jansen, dr Johan van Ooijen en inmiddels oud-medewerker Annemarie de Jong, heb je nu in plaats van in een dag binnen een paar minuten de gevraagde genetische kaart.

Het computerprogramma van Plant Research International lost het rekenprobleem op dat ontstond door de veelheid aan gegevens over moleculaire merkers. Ook wordt de betrouwbaarheid van de uiteindelijke kaart groter omdat je nu een heleboel kaarten kunt bekijken en vergelijken bij het vinden van de beste kaart.

Het artikel over deze nieuwe techniek is bekroond door de Nederlandse afdeling van de International Biometric Society en de Biometrische Sectie van de Vereniging voor Statistiek en Operationele Research tezamen. Hans Jansen heeft op 25 maart in Utrecht de ANed Biometry Award in ontvangst genomen van juryvoorzitter prof. Mike Kenward. Aan de prijs is een geldbedrag van 900 euro verbonden. De software komt onder de naam Joinmap volgend jaar op de markt. | Y.d.H.