Nieuws - 1 januari 1970

Biologische teelt van sierheester blijkt rendabel

Het is technische en economisch mogelijk om sierheesters als de prunus, buxus en sering biologisch te telen op veengrond. Alleen rododendrons redden het niet. Dat blijkt uit onderzoek van de sector Bomen van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving.

Voor het onderzoek zijn de kweekresultaten van zeven veelgeteelde soorten op de eigen proefvelden vergeleken met de productie in de gangbare teelt. De heesters die zonder kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen geteeld waren, bleken kwalitatief net zo goed. De rododendrons gingen echter verloren omdat er niet mocht worden gespoten tegen de schimmels die bladvlekkenziekte en wortelrot veroorzaken.
Op dit moment teelt slechts een handvol kwekers biologische sierheesters. Gewasonderzoeker ing. Wouter Schuring van PPO Bomen in Boskoop verwacht echter dat het er de komende jaren steeds meer worden. ,,Veel kwekers durfden nog niet over te stappen omdat ze niet wisten of het technisch en financieel mogelijk was.’’
De vraag naar biologische heesters is, evenals de vraag naar andere niet-eetbare biologische producten, nog zeer klein. Maar hoveniers die voor bijvoorbeeld gemeentes en ziekenhuizen werken, hebben volgens Schuring al wel aangegeven meer met biologisch geteelde planten te willen gaan werken. | Y.d.H.