Nieuws - 19 januari 2010

Biologische sector communiceert slecht over risico's

Biologisch vlees is niet zo gezond als het wellicht lijkt. Het heeft een groter risico op bacteriële en parasitaire besmetting dan regulier vlees. Over die negatieve aspecten moet dan ook beter worden gecommuniceerd, stellen onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research en Plant Research International (PRI) in het Journal of Food Protection van december.

Biologische_varkens.jpg
'De consument moet de afweging kunnen maken of hij een iets hoger voedselveiligheidsrisico wil lopen bij biologisch vlees', vindt Meerburg van PRI. 'De positieve kanten van de biologische veehouderij, zoals hoger dierenwelzijn en minder gebruik van antibiotica en pesticiden, worden vaak eenzijdig belicht. Dat is jammer.' Volgens Meerburg is het logisch dat biologisch gehouden dieren meer ziekteverwekkers oplopen. Dat hangt nauw samen met het productiesysteem, waarbij de dieren naar buiten kunnen. Buiten loert echter het gevaar. Knaagdieren brengen ziekteverwekkers over, maar ook katten zijn een bron van parasieten, zoals Toxoplasma. Ook bacteriƫn zoals Campylobacter, Salmonella en E. coli, kunnen het vlees besmetten.
Besmetting
Het artikel refereert aan onderzoek in Zweden, Denemarken en Nederland, waar alle biologische kippen met Campylobacter besmet zijn, tegen slechts tien procent in de conventionele veehouderij. 'Het is verstandig bij de bereiding van biologisch vlees rekening te houden met het grotere risico op bacteriƫle besmetting. Bijvoorbeeld door het vlees wat beter door te bakken', zegt Meerburg. 'Vooraf invriezen werkt ook heel goed.' Het is volgens Meerburg belangrijk dat de sector beter communiceert over de voedselveiligheidsrisico's. Dat maakt de biologische branche volgens hem alleen maar sterker. Zo wordt voorkomen dat bij problemen de media biologisch voedsel in diskrediet brengen en het publiek het vertrouwen in biologische producten verliest.
Achterhaald
Peter Jens, directeur van Biologica, de organisatie die consumptie en kwaliteitsontwikkeling van biologische producten stimuleert, vindt de problematiek die Meerburg en collega's aan de orde stellen geen issue meer. 'In februari 2009 hebben we een uitgebreide workshop gehouden over voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische producten', vertelt Jens. 'De communicatie over mogelijke voedselveiligheidsrisico's is na die workshop enorm verbeterd, het artikel is al maanden achterhaald.'