Nieuws - 14 februari 2002

Biologische mensamaaltijd valt in de smaak

Biologische mensamaaltijd valt in de smaak

Vorige week donderdag serveerden de mensa?s een biologische maaltijd. Voor een reguliere menuprijs konden eters kennis maken met biologische producten. Bij KSV en Unitas kwamen twee keer zoveel eters als normaal, en ook bij SSR ging het eten schoon op. Bezoekers van de mensa op Ceres liepen niet echt warm voor een biologische maaltijd.

Organisator Lidwien Franke: "Bij Ceres werd zuurkool gekookt, maar iedereen wilde friet eten. En de gasten konden kiezen uit twee soorten vla. Iemand vroeg of de ??n biologisch was en de ander niet. Toen het allebei biologische vla bleek te zijn, vroeg deze persoon: 'en die appels dan?' Die waren nog van gisteren, dus niet biologisch. 'Oh, dan neem ik die wel', was de reactie." Franke ging niet in discussie: "Je wilt mensen alleen laten zien wat het is. Als je het niet wilt begrijpen, dan niet."

Anne van Loon maakte op KSV vegetarische lasagne klaar. Dat bleek een succes. "Normaal hebben we tachtig mensen op een avond, nu kwamen er 130. De meeste mensen vonden het lekker en kwamen iets extra's halen.

Het bestuur van de studievereniging milieuhygi?ne Aktief Slip schoof bij Unitas aan tafel. Ze eten ??n keer per week bij de mensa. Voorzitter Frank Wagemans: "Vooral het hoofdgerecht vind ik erg goed. Het is goed gekruid. En dit biologische menu is even duur als normaal." Zo lang zijn maaltijd er niet duurder van wordt, mogen de mensa's van hem best vaker biologisch koken.

Het initiatief kwam van de milieuvereniging Jongeren Milieu Aktief. Volgens Franke is het wel iets om vaker te doen, mits het financieel haalbaar is. "Het was moeilijk in te schatten hoe mensen op het biologisch koken zouden reageren. Het viel me echt mee. Het heeft nog steeds een geitenwollensokken imago hoor, maar daardoor lieten eters zich niet afschrikken." | M.Hk