Wetenschap - 24 oktober 2002

Biologische folder niet verspreid op Studiebeurs

Het bestuurscentrum heeft de verspreiding van promotiefolders voor de opleiding Biologische productiewetenschappen op het laatste moment tegengehouden. De lay-out van de folder zou te slordig zijn. Maar volgens de maker van de folder ook omdat een afbeelding van een koe het imago van de universiteit zou schaden.

De folders waren bedoeld voor de Studiebeurs van 10, 11 en 12 oktober in Utrecht. De bemoeienis vanuit het bestuurcentrum was voor Gijs Spoor, maker van de folder, reden te stoppen met zijn student-assistentschap voor de opleiding Biologische productiewetenschappen.

"Die koe was ze in het verkeerde keelgat geschoten. En dat is mij weer in het verkeerde keelgat geschoten," verklaart Spoor. Alhoewel hij begrijpt dat de folders wellicht te slordig waren voor officieel promotiemateriaal, vindt Spoor het wel ergerlijk dat het bestuur sterke controle uitoefent op initiatieven vanaf de werkvloer. Dit terwijl ze zelf weinig doet om de nieuwe opleiding extra onder de aandacht te brengen.

"Er is weinig vertrouwen in de werkvloer en initiatieven die decentraal genomen worden," vindt Spoor, "Als je centraal alles probeert te controleren motiveer je mensen niet echt zich in te zetten."

De koe op de folder zou Wageningen teveel met de landbouw associ?ren. Spoor is het er vanuit ideologisch oogpunt niet mee eens dat Wageningen geen landbouwuniversiteit is. "Ik begrijp dat het bestuur vindt dat we van dat landbouwimago af moeten komen, maar ik had gehoopt dat bij deze opleiding anders zou zijn."

Volgens rector prof. Bert Speelman was het feit dat er een koe op de folders stond niet van belang. "Het zag er absoluut niet professioneel uit. Het offici?le boekje straalt enthousiasme uit en spreekt aan. Zo'n onprofessionele folder lijkt meer op een noodkreet." | L.M.