Nieuws - 8 december 2011

Biologische bestrijding van stengelrot in pinda

Pindaboeren in Vietnam hebben last van stengelrot. Promovendus Cuong Nhu Le biedt uitkomst. De verantwoordelijke bodemschimmel kan goed worden bestreden met enkele nuttige bodembacteriën.

pinda-1305599689640.jpg
De stengelrot in de pindateelt wordt nu vooral bestreden met fungiciden, met wisselend succes. Tussen de 5 en 25 procent van de pindaplanten is geinfecteerd, stelt Cuong Le, die een biologische bestrijding van stengelrot zocht. Die infectie wordt veroorzaakt door de schimmel Sclerotium rolfsii. Dat blijkt een taaie ziekteverwekker met een grote genetische diversiteit.
Cuong Le vond twee stammen van de bacteriefamilie Pseudomonas die de schimmel onderdrukken. Bepalend voor hun werking is dat ze de schimmel remmende stoffen phenazine of thanamycine aanmaken. Ook enkele Bacillus bacteriën bleken stengelrot te onderdrukken in het veld. Gebruik van deze Bacillus soorten resulteerde in een opbrengstverhoging van bijna dertig procent, stelt de promovendus.
Hij vond de nuttige bodembacteriën op de wortels van de pindaplant tijdens veldexperimenten in Vietnam. Cuong Le, verbonden aan de landbouwuniversiteit van Hue, gaat de opgedane kennis nu toepassen. ‘Je kunt deze nuttige bacteriën kweken en toedienen  aan de pindazaden om de kiemplanten direct te beschermen tegen schimmelinfecties’, zegt zijn begeleider Jos Raaijmakers.
Cuong Le promoveert op 16 december bij Francine Govers, persoonlijk hoogleraar Fytopathologie.