Nieuws - 30 augustus 2012

Biologische bestrijding in Benin

tekst:
Suzanne Overbeek

Wie? Tim Möhlmann, MSc Biology
Wat? Stage over wevermieren als biologische bestrijding tegen fruitvliegen in mango's
Waar? International Institute of Tropical Agriculture, Cotonou, Benin
Waarom? Ik vind het leuk om met insecten te werken

28-Ouida---Vodoo-slangentempel.jpg
'Fruitvliegen zijn een groot probleem in mangoplantages,  ze maken 18 tot 80 procent van de oogst onverkoopbaar. Pesticiden zijn niet effectief genoeg en schadelijk voor mens en natuur. Maar fruitvliegen blijken veel minder schade aan te richten wanneer wevermieren in de boom leven. Waarschijnlijk laten die een signaal achter op de mango's dat de fruitvliegen afstoot. Tijdens mijn stage onderzocht ik hoeveel van het wevermierensignaal nodig is voor effectieve bestrijding en hoe lang dit signaal actief blijft. Die informatie kan helpen om de mieren in te zetten als biologische bestrijding.
Beniners zijn een vrolijk volk. Ze begroeten je op straat altijd met 'bonjour'. De kinderen daar wilden me elke keer een hand geven, niet om geld te krijgen, maar omdat ik een "jovo" (blanke) was. Het voelde soms alsof ik een beroemdheid was , wanneer ze al "jovo, jovo" roepend op me afgerend kwamen.
Met een Duitse jongen uit mijn complex heb ik Quidah bezocht. Ouidah is de voodoo-hoofdstad van de wereld, vroeger werden daar slaven verkocht en afgescheept. We hebben er een slangentempel bezocht en de route bekeken die de slaven moesten lopen als ze werden afgevoerd naar Braziliƫ. Wel even slikken als je daar loopt en bedenkt dat zo velen daar hun dood tegemoet gingen.
Het geloof in voodoo en het christendom wordt veel gecombineerd in Benin. Daarnaast zijn er ook veel moslims, maar niks botst. Het land is heel stabiel. Ik heb me er geen moment onveilig gevoeld. Ik denk dat het komt omdat veel mensen in voodoo geloven: wat jij een ander aandoet krijg je ook weer terug.'