Nieuws - 5 juli 2011

Biologisch is booming

De omzet aan biologische voeding is dit jaar met 32 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dat is de grootste stijging sinds de omzet van biologische voeding wordt gemeten, meldt het LEI.

biologisch.jpg
Het aandeel biologisch vlees is met 32 procent gestegen, het aandeel bio-eieren met 35 procent, bio-koffie, thee en cacao steeg met 36 procent en zuivel zelfs met 58 procent. Bij de houdbare producten (+43,7%) valt vooral de groei bij dranken, maaltijden en soep op. 
Oorzaak van de groei is dat grote voedingsmerken overschakelen van gangbaar naar biologisch voedsel. Zo komt de enorme groei van biologische zuivel door de komst van het Deense zuivelconcern Arla op de Nederlandse consumentenmarkt. Toen die veel bioproducten aanbood, kon markleider Friesland Campina niet achterblijven. Niet de consumenten, maar voedselproducenten zijn de drijvende kracht achter de groei van de biologische sector, zegt LEI-onderzoeker Johan Bakker.
Vorig jaar groeide omzet aan biologische voeding in supermarkten met 11,5 procent tot een marktaandeel van een schamele 2,3 procent. Nederland telde in 2009 zo'n 1500 biologische boeren en tuinders.