Wetenschap - 1 januari 1970

Biologisch gist groeit op pure tarwe

Biologisch gist groeit op pure tarwe

Biologisch gist groeit op pure tarwe

Biobakker Ad van der Westen presenteerde op 21 juni de eerste honderd procent biologische gistproducten. Hij had de biologische gist verwerkt in biologisch brood en banket, dat officieel werd aangeboden aan GroenLinks-lid Marijke de Vos. Volgens het persbericht is de invoering van biologisch gist in het belang van de consument die gen-tech vrije producten wenst

Wil dat zeggen dat gangbare bakkersgist genetisch gemodificeerd is? Geenszins, aldus Ernst Schutte van gistleverancier DSM Bakery Ingredients, voorheen Gist Brocades. DSM Bakery Ingredients verkoopt alleen ongemodificeerde giststammen. Eco-bakkers mogen de bakkersgist van DSM Bakery gebruiken zonder het keurmerk eco te verliezen

Jergens Redczus van de Stichting Agenda 21, die de introductie van biologische gist ondersteunt, erkent dat ook gewoon bakkersgist niet gemanipuleerd is. Dus zo bijzonder is de biologische gist niet? Jawel, vindt Redczus. De gewone bakkersgist wordt gekweekt op melasse. Dat is afval van de suikerfabrieken. Biologische gist wordt gekweekt op pure tarwe en tarwekiemen. Er komt geen rommel aan te pas. Bij de productie van gewone bakkersgist komen schadelijke chemicaliƫn vrij zoals natronloog, fosfor en ammoniak. W.K

Drs Elly Katsma, Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid

Re:ageer