Wetenschap - 1 januari 1970

Biokip houdt niet van biovoer

Biologische kippen eten minder voer als dat volledig biologisch is. Dieren die strikt biologisch voer eten hebben ook vaker problemen met hun poten en borst. Dat blijkt uit onderzoek van het praktijkonderzoek veehouderij.

Reden voor de slecht etende kippen is de samenstelling van het voer. Biologische kippen krijgen nu voer dat voor tachtig procent uit biologische ingrediënten bestaat en voor twintig procent uit niet-biologisch sojaschroot, aardappeleiwit of maisglutenmeel. Die toevoeging maakt de samenstelling van het voer evenwichtiger. Het aardappeleiwit zorgt onder andere voor een hoger gehalte van het aminozuur methionine.
De Europese Unie wil vanaf volgend jaar augustus de toevoeging van niet-biologisch voer verbieden. Onderzoeker Bas Rodenburg van het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group onderzocht het effect van die maatregel. Biologische kippenboeren zullen volgens hem niet overschakelen op biologisch aardappeleiwit of maïsglutenmeel, omdat dat te duur is.
Het volledig biologische voer is daardoor minder goed uitgebalanceerd. De kippen eten er minder van en groeien dus ook minder goed. Bij de slacht wogen kippen die alleen biologisch hadden gegeten honderd gram minder dan kippen die gemengd voer hadden gehad. Rodenburg: ‘Dat merkt een boer in zijn portemonnee’.
De puur biologische kippen hadden ook meer problemen met huidirritaties aan poten en borst. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de dieren meer drinken en dat daardoor de mest natter is. Het strooisel waar de dieren op lopen en zitten, is daardoor viezer, waardoor de dieren vaker problemen aan poten en borst ontwikkelen. / KV