Wetenschap - 21 juni 2007

Biokip groeit trager met biovoer

Voor optimale prestaties van biologische vleeskuikens moet een deel van het voer uit gangbare grondstoffen blijven bestaan, zoals nu het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) voor het ministerie van LNV.
Tot nog toe mag in de biologische vleeskuikenhouderij een beperkt deel van het veevoer bestaan uit gangbare grondstoffen. Het voer kan wel geheel uit biologische grondstoffen worden samengesteld, want ze zijn op zich wel beschikbaar, zegt onderzoeker ing. Jan van Harn van ASG. Maar de vraag is groter dan het aanbod, waardoor een deel uit het buitenland moet komen voor de ideale mix voor de huidige vleeskuikens.
Ook is het duurder, terwijl de kip er minder goed van groeit. Biologische grondstoffen bevatten meer vezels, die vooral voor jonge vleeskuikens moeilijk te verteren zijn. Daarnaast zitten er in biologische grondstoffen minder van een aantal belangrijke aminozuren, waaronder methionine. Dat komt onder meer door de manier waarop reststromen als sojaschroot geproduceerd worden. Na een chemische ontvetting van de sojaboon blijft eiwitrijk sojaschroot over. Voor de biologische pluimveehouderij is chemische behandeling in het productieproces echter taboe. Sojaschilfers mogen wel verwerkt worden, maar zijn minder eiwitrijk en bevatten meer vezels.
In het onderzoek zijn twee typen langzaam groeiende kuikens vergeleken. Het traagst groeiende kuiken kon wel iets beter met het biologische voer omgaan. Toch denkt Van Harn dat het weinig zin heeft te investeren in kippen die minder zijn geselecteerd op een optimale omzetting van het voer in vlees dan het huidige biologische kuiken. Uiteindelijk is de vleesopbrengst van die kippen lager, waardoor de boer minder krijgt voor zijn dieren. Bovendien zijn de voerkosten per kilogram groei hoger. Al met al dus niet interessant voor de biologische vleeskuikenhouder, denkt hij.