Wetenschap - 13 april 2010

Biodiversiteit in gewassen neemt toe, niet af

Door de afname van de biodiversiteit in de natuur neemt ook de genetische variëteit in de rassen van veredelingsbedrijven af. Logisch toch? Niet dus. De genetische diversiteit in nieuwe rassen van veredelingsbedrijven is de afgelopen decennia weer iets toegenomen, na een afname aan diversiteit in de jaren zestig.

Dat melden onderzoekers van het Centrum Genetische Bronnen Nederland (CGN) in het aprilnummer van Theoretical and Applied Genetics. Mark van de Wouw van het CGN beoordeelde 44 publicaties waarin de genetische diversiteit van gewasvarianten was bestudeerd met behulp van genetische merkertechnologie. ‘Als er twintig variëteiten van een genetische merker zijn in plaats van twee, is de diversiteit uiteraard groter. Maar als de overgrote meerderheid van de cultivars allemaal dezelfde merker hebben, dan is de diversiteit toch laag . Zo hebben we verschillende studies beoordeeld in een meta-analyse.’

Verbazing
Tot zijn eigen verbazing bleek dat de genetische diversiteit in de gewassen de afgelopen veertig jaar licht is toegenomen, na een afname van zes procent in de jaren zestig van de vorige eeuw. ‘Veel biologen hebben het idee dat de genetische erosie steeds erger wordt en  dat de genetische variatie bij gewassen dus ook afneemt. Dat idee is alleen nooit gecheckt.’
Van de Wouw heeft twee verklaringen voor het op peil blijven van de genetische variatie in de cultivars. Door nieuwe technieken kunnen veredelaars gemakkelijker genen inkruisen in hun rassen van andere variëteiten. En door de oprichting van veel genenbanken in de jaren zestig is meer genetisch materiaal beschikbaar voor de veredelingssector.

Re:ageer