Nieuws - 16 december 2010

Biodiversiteit

De klimaattop van Kopenhagen, nu precies een jaar geleden, is uitgelopen op een faliekante mislukking.

Dat is volop uitgemeten in de pers en bij een breed publiek bekend. Aan een ander groot falen is veel minder ruchtbaarheid gegeven: Focus 2010. Het doel was de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen. Het jaar 2010 was daarom internationaal uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit.
Het jaar van de biodiversiteit. Het had een jubeljaar moeten worden, maar als we de feiten op een rij zetten, valt er weinig te jubelen. De berichten zijn allemaal even somber. De voorbije 25 jaar nam het aantal soorten in de wereld met meer dan 15 procent af, terwijl het aantal bedreigde planten en dieren met zeker 50 procent toenam. Dat in de periode 2007-2008 in de Braziliaanse Amazone 'nog maar' 1,3 miljoen hectare bos is gekapt, wordt als een succes gezien. Als geen maatregelen worden genomen, zal binnen 12 jaar de tijger in het wild zijn uitgestorven. Ik heb het hier niet over een bruingestippelde mineervlinder, maar over de tijger. Die staat in het rijtje van ijsbeer, olifant en nijlpaard.
Het draagvlak voor natuur in eigen land is dit jaar eerder kleiner geworden dan toegenomen. Samen met cultuur is natuur als een linkse hobby weggezet. En voor hobby's is in deze tijd van bezuinigen geen geld. De focus voor het behalen van de biodiversiteitsdoelen is verlegd naar 2020 met Nagoya als ijkpunt. Door de Europese Unie zijn nieuwe strategie├źn bedacht om de waardevolle natuur op aarde te beschermen. Countdown 2020: ik houd mijn hart vast.