Nieuws - 27 juni 2013

Biobeker is vooral goed voor het imago

Op mijn bureau staan twee koffiemokken. Verjaardagscadeautjes. Ze doen dienst als opslag voor pennen, visitekaartjes en andere kantoorartikelen. Koffie heeft er nog nooit in gezeten. Milieutechnisch gezien is dat een verstandige beslissing, blijkt uit Wagenings onderzoek. De eigen koffiemok is helemaal niet zo milieuvriendelijk als iedereen denkt.

Dat onderzoek gaat eigenlijk over de biobeker. Is die beker (van polymelkzuur) nu wel of niet duurzamer dan het plastic broertje of de papieren beker met biolaagje? Het antwoord schuurt. Nee dus. De biobeker is niet duurzamer. Een boodschap die door de wegwerpbekerbranche dankbaar werd omgedraaid: plastic beker meest duurzaam.
De Wageningse conclusie sluit naadloos aan bij eerdere onderzoeken. De plastic beker doet het over het geheel van milieu-indicatoren gezien helemaal niet slecht. Toch wil Wageningen UR de biobeker graag invoeren. Vanwege het imago. Een groene instelling die koffie in plastic bekers serveert is kennelijk een moeilijk te verteren beeld. Keiharde feiten of niet.
Op de achtergrond speelt daarnaast een ander belang mee. De biobeker voor warme dranken is een Wageningse vinding. Het zou mooi zijn als daar een markt voor is; te beginnen in de eigen automaten. En daar is niks mis mee. De biobeker is weliswaar niet duurzamer, maar ook niet slechter dan plastic. De Wageningse bekerstudie leverde in feite geen winnaars op.
Toch hangen we de plastic beker voorlopig niet aan de wilgen. Voor de invoering van biobekers zijn nog tal van hobbels te nemen. De belangrijkste: de biobeker is nog niet op de markt. De verwerking is daarnaast problematisch. Volgens de studie is recyclen het meest duurzaam, maar daarvoor moet de beker wel gescheiden worden ingezameld. Een eerste proef op de campus mislukte jammerlijk. De speciale inzamelbakken werden weggehaald toen er hoog bezoek kwam: het stond zo slordig, die bakken.
Eigen-mokkers zijn overigens niet per definitie milieubarbaren. De eigen mok scoort weliswaar slechter dan de plastic beker als je hem vaak wast. Maar was je 'm maar om de vijf koppen koffie dan ziet het milieuplaatje er al wat gunstiger uit. Hergebruik is trouwens altijd beter, ook voor plastic.