Wetenschap - 15 maart 2001

BioPartner geeft tonnen aan Wageningse initiatieven

BioPartner geeft tonnen aan Wageningse initiatieven

Het biotechnologisch stimuleringsfonds BioPartner gaat twee initiatieven binnen Wageningen UR financieel ondersteunen. Onderzoekers binnen ID-Lelystad en Plant Research International krijgen samen enkele tonnen subsidie voor het maken van een ondernemingsplan.

E?n van de gehonoreerde voorstellen komt van dr. Liesbeth Jacobs van ID-Lelystad. Jacobs wil snelle moleculaire tests op de markt gaan brengen, waarmee bijvoorbeeld veeimporteurs, veeartsen en fokkers kunnen achterhalen of dieren ziektekiemen bij zich dragen. "We zijn hier sinds de varkenspest van enkele jaren geleden mee bezig," zegt Jacobs, "en hebben voor de bond KI een test ontwikkeld voor varkenssperma." Jacobs wil meer van dat soort tests op de markt gaan brengen. Binnen ID is daar eigenlijk geen ruimte voor. "Wij zijn een onderzoeksinstelling", vertelt Jacobs. "We krijgen een verzoek tot onderzoek. Dat doen we dan. Producten maken voor de markt is er niet bij." Na de zomer moet het ondernemingsplan gereed zijn. Daarna zal BioPartner Jacobs blijven ondersteunen.

Het gehonoreerde project van Plant Research International draait om genetisch gemodificeerde planten die in stuifmeel medicijnen aanmaken. Bijen verzamelen de stoffen in honing. Het voordeel van de methode is dat honing een uitstekend conserveringsmiddel is en de geproduceerde stoffen verhoudingsgewijs zuiver zijn.

In totaal komen vier initiatieven in aanmerking voor ondersteuning door BioPartner bij het schrijven van een plan. Daarnaast heeft BioPartner aan vijf andere bedrijven zijn steun toegezegd.

Eerder maakt BioPartner al bekend dat het in Wageningen en Amsterdam een BioPartnerCenter of Incubator gaat neerzetten. Starters moeten daar een goedkoop onderkomen kunnen krijgen. Jacobs blijft waarschijnlijk gewoon in Lelystad. "Het ID is een uitstekende Incubator", aldus de onderzoeker. | W.K.