Nieuws - 13 oktober 2015

Bio-afbreekbare koffiecup wint Food Valley Award

tekst:
Rob Ramaker

Koffiebranderij Peeze heeft de Food Valley Award gewonnen met een innovatieve koffiecup. De prijs werd vanmiddag in Orion uitgereikt in het bijzijn van prins Constantijn.

Prins Constantijn spreekt Food Valley Expo toe in Orion / Foto: Guy Ackermans

Het winnende product is een duurzame variant op de populaire Nespresso-koffiecups. Producenten maken deze wegwerpcups doorgaans van plastic of aluminium. De nieuwe ‘biobased’ cup bestaat uit polymelkzuur, een biologisch afbreekbare kunststof geproduceerd uit bijvoorbeeld bietenafval. De uitdaging was composteerbare cups bestand te maken tegen heet water en een afbreekbaar afdichtfolie dat voorkomt dat de koffiesmaak verandert door blootstelling aan zuurstof.

Al voor de winst kregen de cupjes een compliment van prins Constantijn. Deze vertelde dat hij zich al langer oncomfortabel voelde continu cups weg te gooien en al tijden uitkeek naar een apparaat dat bonen maalt. ‘Dat hoeft nu niet meer.’ De jury onder leiding van Leo den Hartog, directeur R&D bij Nutreco en bijzonder hoogleraar aan Wageningen Universiteit, beoordeelde vijftig inzendingen op haalbaarheid, innovativiteit en ‘corporate social responsibility’. ‘De cupjes blonken uit op al deze aspecten’, zei Den Hartog. ‘Het idee is duurzaam, haalbaar en het is een nieuwe techniek.‘ De jury was daarom unaniem, al merkte Den Hartog op dat het lastig was zoveel verschillende onderwerpen uit de hele voedingsketen te vergelijken.

prijs.jpg

Overigens zijn de cupjes alleen nog in Duitsland en Scandinavië te krijgen. ‘Daar gaan ze heel goed. In Scandinavië zijn mensen ook heel milieubewust’, zei Timmo Terpstra, algemeen directeur van Peeze. In Nederland komen de cupjes pas later dit jaar in de verkoop bij koffiespeciaalzaken.

Ook genomineerd voor de Food Valley Award was een machine, ontwikkeld door Marel Stork Poultry Processing, die met stoom de veren van slachtkippen losmaakt zodat deze eenvoudiger kunnen worden verwijderd. Een andere genomineerde had een Wagenings randje. Het bedrijf Pectcof ontwikkelde met Wageningen UR een bioraffinage-systeem om nuttige stoffen te winnen uit de pulp die overblijft bij de productie van koffiebonen.