Nieuws - 24 juni 2011

Binnenbrandjes

Een echte studentenstad in Den Haag niet. Eerder een saaie ambtenarenoord, dat met een tribunaaltje hier en gevangenisje daar toch wat kleurrijkere types probeert aan te trekken.

Bij_de_buren_YK.jpg
Toch komt elke week weer wat studentennieuws uit de Hofstad, te meer omdat een zekere staatssecretaris aldaar de ganse dag ongure plannen smeedt. Langzaam slaat hij ons lam met de meest absurde onderwijsideeën zodat het toch al vaak lamgelegde studentenvolk er geen pap meer van lust en het gewoon lekker over zich heen laat komen.
Deze week weer nieuws uit Den Haag. Jasper Dijk (SP) stelde enkele weken geleden Kamervragen over onafhankelijke universiteitsjournalistiek - inmiddels nog zeldzamer dan een in gevangenschap bevruchte vrouwtjespaling. Natuurlijk, onafhankelijke journalisten op de academie mogen nooit verloren gaan, en daarom wordt gepleit voor een wettelijke bescherming. Halbe Zijlstra, liberaal, houdt echter niet zo van regeltjes. "Ik ga ervan uit dat universiteiten hun maatschappelijke opdracht in acht nemen en aandacht schenken aan de bevordering van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Een universiteitsblad met journalistieke onafhankelijkheid kan hierin een rol vervullen." Oftewel: los het probleem zelf maar op, als jullie het zo belangrijk vinden. De Groningse hoogleraar journalistiek Marc Chavannes vindt een wettelijke bescherming een prima plan. "Al aarzel ik daar wel over: er zijn al zo ontzettend veel goed bedoelde regels in dit land."
Bsc @ MSC
Een goed bedoeld idee was ook het Science College in Maastricht. Een brede bachelor die zich niet specifiek focust op biologie, wiskunde of natuurkunde, maar de hele bètahoek aanbiedt. Maastricht is helemaal in de nopjes met het op plan en poetst de rekenmachines vast op. Alleen, andere universiteiten - waaronder de TU/e - vonden het plan slecht voor het landelijke bètaonderwijs, dat verspipperd zou raken. Helaas voor de tegenstanders heeft de UM deze week toch het ja-woord gekregen van Halbe. Alleen de naam moet anders, vindt de VVD'er. Maastricht Science College (MSC) als bachelor is inderdaad verwarrend.
'Zoekt u een ghost writer voor uw thesis?'
In Amsterdam ook fundamentele wijzigingen in het onderwijs-systeem: de studentene-mail van de UvA gaat over in Gmail. Heel fijn voor Google, want aan al die info over cijferlijsten en verslagen, kan een mooie vacature-database gekoppeld worden. Ook fijn voor de UvA, want dankzij Gmail met 'cloud service' heeft universiteit geen services meer nodig en dat scheelt duiten: 70k om precies te zijn.
Kilobraller
Het is dan geen 70k, maar toch: studenten die gaan studeren, dijen in hun eerste jaar uit als een mestvarken. Ben je man, en word je lid van een vereniging? Koop vast grotere kleding, want deze groep komt door het harde zuipen de eerste drie maanden van de nieuwe studie 2,1 kilo aan. Niet-leden worden iets minder zwaar, en als je vetvrij wil blijven kun je het beste thuis blijven wonen. Onderzoeker Paul de Vos (Groningen) werd geïnspireerd voor dit onderzoek dankzij een almanak van de Groningse studentenvereniging Albertus. "Ieder hoofdstuk dat ik doorbladerde in het jaarboek zag ik die nekken groeien." En slecht nieuws voor de heren en dames met een studentenbuikje: je komt er nooit meer vanaf. De onderzoekers pleiten dan ook voor preventie. Voortaan, naast condooms en tandenborstel, moeten ook weegschalen worden uitgedeeld aan de nuldejaars. Pilots wezen uit dat bewustwording werkt, beter dan het verbranden van al het studentenvet.
Ash cloud
Het verbranden van balkons bleek overigens wel heel succesvol, in Nijmegen. Op ANS-online het bizarre verhaal van een nog gloeiende sigaret die uit een raam werd weggegooid. Het citeren waard. "De peuk belandde in een gortdroge plantenbak op een balkon op de derde verdieping. Deze begon te smeulen en neerdwarrelende gloeiende asdeeltjes staken via de vloer een rieten stoel op het balkon een verdieping lager aan. De vonken hiervan zetten op hun beurt een plastic tuinmeubel op de eerste etage in de hens. Het vuur breidde zich weer naar boven uit zodat de drie balkons gezamenlijk afbrandden."