Nieuws - 20 maart 2020

Bindend studieadvies versoepeld

tekst:
Roelof Kleis

Om studenten de hand te reiken in coronatijd versoepelt WUR de eisen voor het bindend studieadvies. Eerstejaars hoeven een zesde minder studiepunten te halen.

© Roelof Kleis

In een normaal studiejaar zijn 60 studiepunten of credits te behalen. Als je alle vakken haalt, heb je die 60 credits bij elkaar gesprokkeld. Maar dat haalt (lang) niet iedereen. Mag je dan blijven of niet? Ja, als je minimaal 36 van die punten binnen hebt. Het bindend studieadvies (bsa) houdt dan in dat je door mag. Die eis verlaagt de rvb nu naar 30 punten, oftewel de helft van het maximum. Alle studenten zijn daar vanmiddag van op de hoogte gebracht.

Vertraging
WUR wijkt daarmee af van het advies van minister Van Engelenhoven over het bsa. Zij schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat:  ‘Om recht te doen aan de mogelijke vertraging die de student hiermee oploopt en aan de voorkant helderheid te bieden richting de student, worden instellingen verzocht het uitbrengen van een afwijzend bindend studieadvies uit te stellen naar het tweede studiejaar.’

Zzp’ers, werkgevers en de luchtvaartindustrie krijgen steun van de overheid, waarom studenten dan niet?’
LSVb

Studenten die als gevolg van de coronacrisis in financiële nood komen, kunnen extra geld lenen bij DUO. Veel studenten hebben bijbanen in bijvoorbeeld de horeca. Extra bijlenen (tot het maximum) kan zelfs met terugwerkende kracht tot begin van dit studiejaar. Wie al maximaal geld leent bij DUO kan een extra lening aanvragen. DUO zal per geval beoordelen of de student daarvoor in aanmerking komt.

Kritisch
Studentenbond LSVb is kritisch en concludeert dat studenten de klap dus zelf moeten opvangen. ‘De minister zegt in feite dat studenten extra kunnen lenen als ze door corona geld tekortkomen en dat ze langer mogen lenen als ze studievertraging oplopen. Daar maken wij ons zorgen over. Zzp’ers, werkgevers en de luchtvaartindustrie krijgen steun van de overheid, waarom studenten dan niet?’