Nieuws - 3 juli 2014

Bijzondere gast op de campus

tekst:
Roelof Kleis

Er lopen heel wat vreemde vogels rond op de campus. Het is hier kennelijk goed toeven. Ook deze ooievaar voelt zich prima op zijn gemak.

De vogel scharrelt wat rond op zoek naar iets eetbaars op het pasgemaaide veld langs de bouwstrip aan Bronland, onze eigen Zuidas. Nu kan het nog. Tegen  het einde van het jaar wordt het hier druk als de spreekwoordelijke schop in de grond gaat voor Campus Plaza/Incubator/Technohal-complex.

De vogel komt waarschijnlijk uit het Binnenveld. Ooievaars zijn de laatste paar decennia steeds minder zeldzaam geworden in de Vallei. Er zijn diverse nesten op palen. De populatie ooievaars werd een aantal jaren terug op enkele tientallen exemplaren geschat. Ook op de Wageningse Berg is een broedpaar op een nestpaal. De campus heeft nog geen ooievaarspaal.

ooievaar2.jpg

De ooievaar bracht de redactie op een idee. Iedereen ziet elk jaar het zwanenpaar dat op de vijver bij Forum nestelt en broedt. En zij zijn niet de enigen. Wie goed op let, ziet regelmatig interessante ontwikkelingen op gebied van flora en fauna.  Mooie plantjes, opmerkelijke insecten of bijzondere vogels of beesten.

Wageningen UR heeft een interessante biodiversiteit. In de gebouwen uiteraard, met al die nationaliteiten. Maar wij bedoelen hier de buitennatuur. Je moet het evenwel net zien en een camera in de aanslag hebben. Vandaar onze oproep:

Merk het op, leg het vast en stuur het in

naar resource@wur.nl. De oproep is WUR-breed. Ook in de buitengebieden valt veel moois te zien. Misschien wel meer zelfs dan op de vierkante kilometer campus. We zijn benieuwd.