Nieuws - 24 maart 2011

Bijtjes

Boos ben ik, verdrietig ook, en tot op het bot beledigd. Hoe kán die stomme Utrechtse bijenonderzoeker? Ronduit verbijsterd ben ik over zijn - Dr. Jeroen van der Sluijs dus - reactie op het Wageningen UR-statement over pesticiden en de Nederlandse bijenhouderij. Van een doctor zou je toch verwachten dat ie zijn werk goed nakijkt voordat hij zijn werk openbaar maakt? Tja, schokkend genoeg ligt dat dus anders.

26-Stijn-5979.jpg
Nee, ik heb het hier niet over zijn inhoudelijke reactie. Daar kan ik onmogelijk over oordelen. Welgeteld één keer heb ik (samen met een amateurbioloog) wilde bijen gevangen. Doodeng vond ik dat. Met trillende handen hield ik zo'n beestje vast. Of de haartjes van het micromonster horizontaal of verticaal liepen, heb ik niet kunnen vaststellen, laat staan dat ik er nu iets zinnigs over kan zeggen. Ook ben ik als basisschoolleerling een keertje bij een imker geweest. Daarvan weet ik alleen nog dat ik de bijenkorven vele malen gevaarlijker vond dan de streng geklede militairen die onze school een week later bezochten. Mijn verwijt heeft dan ook uitsluitend betrekking op de beledigende wijze waarop de heer Van der Sluijs ons noemt: 'WUR'.  WUR, WUR, hoe kan de beste man? We geven hier nota bene een kapitaal uit aan het opnieuw bestickeren van de gebouwborden omdat onze slogan (For quality of life) voortaan in een ander lettertype moet, en meneer noemt ons gewoon WUR.
Jemig, elk weldenkend mens weet toch dat onze organisatie netjes Wageningen UR genoemd moet worden? Uiteraard bij de eerste keer met toevoeging van de woorden 'University & Research centre'. Je zult begrijpen dat ik de reactie op het officiële statement dan ook kokhalzend heb gelezen. Niet alleen is de abjecte afkorting WUR onduidelijk, het klinkt ook zo  vies. WUR is als een golf braaksel. En dan bedoel ik niet zo'n klein roggeltje dat na een paar keer hoesten per ongeluk naar buiten komt, maar een misselijkmakend grote golf groen overgeefsel die je nog weken blijft ruiken. Zo van: bleek gezicht, weke ogen, een sprint naar de wc en dan hup 'WUHR'.
Ik maak me ernstig zorgen. Wat moet het bedrijfsleven na deze berichtgeving wel niet van ons denken? Beste meneer Van der Sluijs ik zal het u één keer heel vriendelijk vragen: alstublieft noem ons gewoon Wageningen UR. Kijk meneer, het zit zo, wij moeten een groot deel van ons geld uit de markt halen en dan kunnen we dergelijke berichtgeving natuurlijk niet gebruiken.  Stijn van Gils