Nieuws - 23 april 2012

Bijen-actie PvdD op campus

Wageningse wetenschappers moeten het verband tussen landbouwgif en bijensterfte niet langer ontkennen. Schrijft Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren aan Aalt Dijkhuizen.

PvdDbij.jpg
De (open) brief werd zaterdag bezorgd, tijdens een actie van de PvdD op de campus. Een delegatie van de partij zaaide bij Radix bloemen, plaatste wat struiken en hing bijenhotels op. Met de actie werd invulling gegegeven aan de campagne 'Bijen houden van biologisch' van onder meer Bionext en de Bijenstichting.
Sluiten
In de brief aan Dijkhuizen wordt gesuggereerd dat de Wageningse bijenonderzoekers hun ogen bewust sluiten voor de gevaren van neonicotinoiden voor bijen. Dit zijn gifstoffen die worden gebruikt om planten(zaden) te beschermen tegen insecten. De PvdD doelt daarmee op een studie van wetenschapper Tjeerd Blacqui√®re, die daarin tot de conclusie komt dat er geen bewijs is dat neonicotinoiden massale bijensterfte veroorzaken. 
Oneens
Dijkhuizen wordt in de brief opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen. 'Kunt u het voor uw verantwoording  nemen dat een van de ogenschijnlijke oorzaken van de bijensterfte niet wordt aangepakt, mede omdat uw instituut zegt dat daar geen reden voor zou zijn?' Volgens woordvoerder Simon Vink deelt Wageningen UR de zorgen die de PvdD heeft over de bijensterfte. 'Maar over de oorzaken zijn we het niet eens.'
Verwijderd
Volgens Vink erkent Wageningen de relatie die er is tussen bijensterfte en het gebruik van neonicotinoiden. 'Ja, die link is er. Neonicotinoiden zijn er immers om insecten te doden. Maar nee, het gebruik ervan is niet de belangrijkste oorzaak van bijensterfte. Onze onderzoekers hebben gevonden wat ze hebben gevonden en daar is een rapport van gemaakt. Moeten ze daar nu ineens anders over gaan denken? ' 
De actievoerders plakten de leuze 'Bij-scholing' op het toegangsbord naar de campus. Dat plakkaat is inmiddels weggehaald. Ook de planten en bijenhotels bij Radix zijn verwijderd.