Nieuws - 24 juni 2010

Big volgt moeder bij voedselkeuze

Biggetjes eten meer en gevarieerder als hun moeder in de buurt is. Kennelijk gaan biggen af op de ervaring van de zeug bij de acceptatie van nieuw voedsel.

big-piglet.jpg
Dat concludeerde promovendus Marije Oostindjer van de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie vorige week in Biology Letters. Ze zocht naar strategieën om de eetlust van de biggen te bevorderen. Lang niet alle biggen eten vast voer voordat ze bij hun moeder worden weggehaald. Na dit ‘spenen’ eten ze het vaste voer vaak niet direct, wat leidt tot gezondheids- en welzijnsproblemen.
 
Snacks
Oostindjer zette de biggetjes meerdere snacks voor, zoals chocoladepinda’s en kaasblokjes. Ze ontdekte dat de biggen deze snacks vaker uitprobeerden als hun moeder in de buurt was. Ook biggetjes die in een stimulusrijke omgeving – met bijvoorbeeld turf en houtkrullen in het hok – waren opgegroeid, aten meer van de snacks.
De aanwezigheid van hun moeder had het grootste effect. De biggen met zeug stonden gemiddeld binnen vijftien seconden bij het voedsel, de biggen zonder de zeug deden er vaak twee minuten over. Verder at negentig procent van de biggetjes met zeug zowel chocoladepinda’s als kaasblokjes, tegen 75 procent van de biggetjes zonder moeder. Bovendien aten de biggen met zeug anderhalve pinda meer. De chocoladepinda’s en kaasblokjes gelden als lekkernij onder varkens.
 
Leren
De onderzoekers willen nu achterhalen hoe de zeug informatie over voedsel overdraagt. ‘Leren biggen door te zien wat de zeug doet of leren ze voedsel te eten door mee te doen? Speelt de geur van het voedsel en de inrichting van de ruimte een rol?’, noemt Oostindjer enkele onderzoeksvragen. Haar onderzoek wordt onder andere betaald door technologiestichting STW.
In de huidige veehouderijpraktijk kunnen de biggen hun moeder vaak niet na-apen, omdat de zeug een hoge voerbak heeft waar de biggetjes niet bij kunnen. De biggen worden doorgaans na vier weken bij de zeug weggehaald.
 
Worpen
Helpt een langer verblijf bij de zeug? ‘Dat is kostentechnisch niet haalbaar voor de veehouder’, antwoordt Oostindjer. ‘Hoe eerder de biggen worden weggehaald, hoe meer worpen per jaar van de zeug.’ Langer ‘thuiswonen’ is ook niet nodig, want biggen die nog bij de zeug zijn kunnen al vast voedsel verteren. ‘Bij wilde varkens gaan de biggen al na een week met moeder op pad en eten ze na twee weken al eikels.’ Mogelijk leidt haar onderzoek tot een stalinrichting waarbij biggen in staat zijn om te leren van de zeug.
Het onderzoek staat ook op film.