Nieuws - 20 september 2007

Big minder agressief door butafosfan

Butafosfan vermindert stress bij biggen. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group. Varkenshouders gebruiken het middel al als stressdemper, maar nu is ook wetenschappelijk aangetoond dat het invloed heeft op het gedrag van de dieren en op de productie van stresshormoon cortisol.
Biggen vinden het meestal niet leuk als ze met een vreemde soortgenoot in een groep worden geplaatst. Maar varkenshouders kunnen de dieren geleidelijk aan de nieuwe situatie laten wennen door ze stressdempers te geven. Een injectie voordat de biggen bij elkaar in een groep komen, vermindert de onderlinge agressie.
Veel varkenshouders gebruiken hiervoor het middel butafosfan. ASG onderzocht de effecten van dit middel en presenteert de resultaten in het oktobernummer van Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics. Hoe de stof precies werkt, staat niet in het artikel. Dat is volgens onderzoeker dr. Franz Josef van der Staay nog braakliggend onderzoeksterrein. ‘Wij hebben alleen recht-toe-recht-aan onderzoek gedaan door bij de biggen het agressieve gedrag te bekijken en de cortisolresponse in het speeksel te meten.’
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van geneesmiddelenproducent Bayer.