Nieuws - 26 januari 2012

Big Brother kijkt over schouder recreant mee

Hoe bewegen recreanten zich in een natuurgebied? Wageninger Daniel Orellana heeft een manier bedacht om dat exact in kaart te brengen. Met hulp van smartphones.

9-radiotelescoop-Dwingeloo.jpg
Wie beweegt met een smartphone op zak laat sporen na. Het ingebouwde gps-systeem legt continu vast waar het toestel en dus de drager daarvan zich bevindt.  Min of meer als digitale broodkruimeltjes in het sprookje van Hans en Grietje. Een schat aan gegevens voor wie bijvoorbeeld de beweging van stromen bezoekers in een natuurpark wil bestuderen.
Onnauwkeurig
Er is een probleem. Voetgangers bewegen eigenlijk te langzaam om gps-gegevens zonder meer te vertalen in stoppen en bewegen. Dat komt door de onnauwkeurigheid van het signaal. Huis-tuin-en-keuken gps is maar tot op een meter of twaalf  nauwkeurig. Dat maakt het lastig om te bepalen of iemand nou stil staat of niet. Diverse oplossingen zijn al bedacht om daar een mouw een te passen.
Pijltjes
Promovendus Daniel Orellana van het Centrum voor Geo-Informatiekunde en Remote Sensing voegt daar een nieuwe methode aan toe. Daarbij maakt hij gebruik van vector-analyse. Hij verbindt twee opeenvolgende gps-signalen door vectoren en laat vervolgens een slim algoritme (een rekenvoorschrift) los op die brij van pijltjes. Het resultaat is een methode die meer dan negentig procent van de stilstand tijdens een wandeling correct detecteert. Orellana paste de nieuwe methode onder meer toe om bezoekersstromen in het Dwingelderveld (Drenthe) in kaart te brengen. Hij publiceert daarover in het eerste nummer van Tourism Management van dit jaar. De methode laat mooi zien wat de trekpleisters van het park zijn: het bezoekerscentrum, de Radiosterrenwacht, de schapenboerderij en de wetlands.
Goud waard
Aanvullend keek hij met deels al bestaande technieken naar de volgorde waarin bezoekers de attracties afwerken en wat de belangrijkste routes zijn om daar te komen. Samen geeft dat een gedetailleerd beeld van het recreatiegedrag. Voor het parkmanagement is dit soort informatie goud waard. Orellana bestudeert op dit moment met dezelfde methode het gedrag van toeristen op de Galapagos.
De toepassingen zijn in principe oneindig, denkt hoogleraar Arnold Bregt. 'Dit is nog maar het begin. Iedereen heeft tegenwoordig gps op zak. Overal kun je dus coördinaten aan koppelen. Hoe bewegen mensen zich bijvoorbeeld in steden of op vliegvelden. Hoe gedragen mensen zich in panieksituaties. Maar ook in de natuur tal van toepassingen mogelijk. Het systeem is bijvoorbeeld al toegepast om het gedrag van olifanten te bestuderen.'