Nieuws - 4 oktober 2001

Bietenyoghurt

Bietenyoghurt

Sylvia de Jong, een 21-jarige studente Levensmiddelentechnologie, ontwikkelde samen met vijf Franse medestudenten een groentenyoghurt en won daar een prijs mee. De yoghurt is gebaseerd op de smaak van vier verschillende groenten: wortel, rode biet, pompoen en tomaat. De 'Yaourt des Quatre Saisons', zoals die officieel heette, was goed voor tienduizend euro. Daarnaast krijgen de studenten deskundige ondersteuning om hun product ook daadwerkelijk op de markt te brengen.

Het Tropheliaconcours waarbij De Jong meedong, wordt georganiseerd door de Franse voedingsindustrie en een agrarische onderwijsinstelling. De wedstrijd is bedoeld om studenten te laten nadenken over nieuwe voedingsmiddelen. Een jury van Franse industriebonzen, docenten en chef-koks beoordeelde de inzendingen.

De jury was erg gecharmeerd van het idee achter de yoghurt. Mensen eten minder groenten dan goed voor ze is. Door de impopulaire groenten toe te voegen aan een populair voedingsmiddel als yoghurt zou de groenteconsumptie wel eens kunnen stijgen.

Een idee met perspectief, natuurlijk. Ik zie de reclamespotjes al voor me. "Captain Iglo en Tante Mona sloegen de handen ineen. Om voor j?? een geweldig lekker en gezond toetje te maken. Haringkwark! Verrijkt met schubben." Mogelijkheden genoeg.

Maar echt nieuw is het idee natuurlijk niet, zegt mijn vrouw. Die eet, omdat kalk goed voor haar botten is en zuivel zulke hoogwaardige eiwitten bevat, al jarenlang melkchocolade. | W.K.