Organisatie - 17 december 2009

Biertje voor flappie

Nu de feestdagen voor de deur staan, is alcoholgebruik weer een hot item. Iedereen ontkurkt wel een extra flesje Chateauneuf du Pape, J.P Chenet, of laat dure champagne nodeloos over de glasrand bruisen. En dan nog maar te zwijgen over de bierconsumptie tijdens Oud & Nieuw-feestjes.

29-menu0409-BdG_2855.jpg
Met vooruitziende blik heeft het Kennisinstituut Bier dit najaar de bierwijzer uitgebracht, met informatie over het aantal calorieën van bier, andere dranken en bijbehorende hapjes. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan is niet al te blij met het voorzitterschap van Frans Kok, hoogleraar humane voeding. Hij is bang dat alcoholconsumptie vanuit wetenschappelijke hoek wordt aanbevolen. Over matige alcoholconsumptie moet volgens Katan juist niet te licht worden gedacht. Ook het drinken van twee glaasjes per dag berokkent schade, iets waar Kok naar eigen zeggen graag het bewijs voor ziet. In mijn ogen ligt het gevaar eerder in de lekkere hapjes die bij een biertje worden geserveerd. De hoge heren zijn het over een ding gelukkig wel eens, meer dan matige alcoholconsumptie is slecht voor de gezondheid. Laat je over het algemeen dus niet al te vaak gaan, en gooi liever een flesje leeg in de stoofpan. Ontspringt Flappie ook een keer de dans./Arianne van Leeuwen
BIERSTOOF
Bereidingstijd:  2 ¾ uur
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 gram runderstooflappen, in stukken

  • 2 uien, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, gesnipperd

  • 3 el olie

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 1 el mosterd

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 tl gedroogde tijm

  • 1 el bruine basterdsuiker

  • 1 el balsamico-azijn

  • 2 el bloem

  • 1 flesje donker bier


Bereiding
Braad de blokjes vlees met niet te veel tegelijk rondom bruin in een pan met een dikke bodem en hou ze apart. Fruit de ui en knoflook aan in het braadvet. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken. Voeg de mosterd, de laurier, de tijm, de suiker en de azijn toe. Roer er de bloem door. Blus af met het bier en schep het vlees terug in de pan. Het vlees moet net onder staan. Bestrooi met wat zout en peper en laat met het deksel op de pan op het laagste pitje circa 2 ½ uur stoven. Of zet de pan in een op 150°C voorverwarmde oven.

Re:ageer