Nieuws - 8 februari 2007

Bierestafette

Je regelt bier voor een groep mensen en laat ze dat achter elkaar in één teug opdrinken. Zo simpel is een bier-ad-estafette. Het record in het Guinness Book of Records staat op 844. Dat kan beter, dachten ze bij de jarige studievereniging De Veetelers, met hun ruime ervaring in ad-wedstrijdjes van vijf tegen vijf.

376_nieuws.jpg
De burgemeester van Wageningen gooide aanvankelijk nog roet in eten. Hij wilde geen bierzuipfestijn in zijn binnenstad. Een goed woordje van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR hielp, en zo kwam maandag onverwacht het bericht dat de biertap in de fietsenstalling bij het bestuurscentrum kon staan.
In drie dagen werden koortsachtig sponsors gezocht, vaten bier ingekocht, dranghekken en een muziekinstallatie geregeld. Woensdag plakten de Veetelers de eerste posters, schots en scheef op bomen en prullenbakken. Daarna moesten ze wachten. En vertrouwen op de kracht van mond-tot-mondreclame in het ‘dorp’ Wageningen.
Even lijkt het tegen te vallen. Er staan op donderdag 1 februari om half zeven geen lange rijen voor de tafels waar deelnemers hun naam en leeftijd moeten opschrijven. Dijkhuizen - met het witte T-shirt van de recordpoging onder zijn lange donkere jas - stapt wat rond in afwachting van het sein dat hij het eerste glas bier mag leegklokken.
Of iedereen in een rij wil gaan staan, achter de tafels langs de rand van het parkeerterrein. Achteraan, bij LA 13, is aan het flitslicht te zien dat de eerste biertjes achterover worden geslagen. Rustig blijven staan dan maar. ‘We zitten op 650. Wil iedereen vooral vrienden en bekenden bellen?’ Studenten die al een zwart kruisje op hun linkerhand hebben gekregen na hun biertje, doen het graag. Een record op je naam is toch leuk. Veetelers in rode shirts en overalls bellen minder ontspannen. ‘Wat kunnen we nog doen? Ga flats langs, bel overal aan. Waarom drinkt iedereen zo snel?’
Eindelijk komt een blad bier in zicht. De schuimkraag verdwijnt, maar niemand neemt voor zijn beurt een slokje. De buurman mag, en dan, tik op je schouder, zelf drinken! Een koude klots in je buik. Een boer.
Zevenhonderd mensen. ‘Bel! Zoek mensen in de stad.’ De hoop laait op als er een groepje aan komt sukkelen. Achthonderd. ‘Mijn ouders komen ook!’, roept iemand.
Om kwart voor negen is het genoeg. 928: een nieuw record. Now beat this.