Student - 14 april 2010

Bier en busjes voor de Batavieren

Trainen is geen eerste prioriteit in de aanloop naar de Batavierenrace. Dat is busjes regelen, tenten, fietsen, eten, drinken en chauffeurs, voor een weekendje feest. ‘Ik denk zelfs dat niet iedereen traint.’

28-hardlopen-BdG-9122.jpg
Twaalf Wageningse studentenploegen en een universiteitsteam verschijnen dit jaar aan de start van de Batavierenrace, de jaarlijkse estafetteloop van Nijmegen naar Enschede. In totaal achtduizend studenten lopen op 24 april een stuk van het parcours van 177 kilometer, opgeknipt in 25 etappes, met het startschot om middernacht.
Hield het universiteitsteam eind maart een selectiewedstrijd, de andere teams zijn al blij met voldoende lopers. 'We komen nu op 22, dus sommigen lopen twee etappes', vertelt Wytze Schell van biologenteam Biolympia. Trainingsschema's en leefregels zijn er niet. 'Een deel gaat wel hardlopen, alleen of in een groepje, anderen houden het bij hun eigen sport.' Hij buigt zich met twee collega's over de praktische zaken: dat er voor iedereen eten, drinken, vervoer en een slaapplaats is, en alles op tijd op de juiste plek.
Draaiboek
Want meedoen aan de Bata is een logistieke uitdaging. Het festijn begint vrijdagavond op het Nijmeegse sportcentrum; er zijn herstarts in Dinxperlo en Barchum en na het feest in Enschede kan iedereen blijven slapen. Wytze, die zijn Batadoop krijgt, kan gelukkig terugvallen op een draaiboek; vanuit de studievereniging doet al jaren een team mee. Lekker lopen is voor hem bijzaak. 'Het feest achteraf maakt de Bata leuk, maar ik ben vooral ook tevreden als alles goed loopt.'
Caravans
Dirk de Hoog van Fastfood, een combi van de studieverenigingen Heeren XVII en Di-et-tri, heeft zijn regeldingen al aardig rond. Wat de agrotechnologen en voedingsmiepen zoal meenemen? Een biertap met vijftigliterfusten, twee koelkasten, een frituurpan, een koffiezetapparaat en caravans, waarvan een met dakterras; vorig jaar gekocht voor het Achterhoekse festival de Zwarte Cross. Trainen proberen ze eens per week samen te doen. Hoelang ze lopen, hangt   een beetje af van wie er op komt dagen.
'De etappes lopen ook uiteen van drie tot twaalf kilometer.' Een aantal deelnemers traint waarschijnlijk helemaal niet, denkt Dirk. Geen bier deze weken is geen beleid. 'We lopen voor de lol, het gaat om het hele weekend. Het feest na afloop zou ook eigenlijk alleen voor lopers moeten zijn. Dan heeft echt iedereen last van zijn benen.