Nieuws - 14 juni 2007

Bibliotheek snelst en goedkoopst

De bibliotheek van Wageningen UR levert het snelst zijn boeken, en kost bovendien het minst. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van universiteitsbibliotheken.

De universiteitsbibliotheken vergelijken jaarlijks onderling hun prestaties. Het rapport over 2005 bevat veel goed nieuws voor de Wageningse bibliotheek. Eén van de traditioneel zwakke punten, de snelheid waarmee bestelde boeken bij de gebruiker kwamen, is sterk verbeterd. Wageningen was tot 2004 de traagste bibliotheek. In 2005 was Wageningen juist de snelste. Bibliothecaris Dick van Zaane: ‘Voor een deel heeft dat te maken met de manier waarop wij registreren, maar belangrijker is dat wij ons best hebben gedaan om onszelf te verbeteren. Dat is goed gelukt.’
Ook is de bibliotheek relatief goedkoop. Per euro omzet geeft Wageningen UR het minst uit aan de bibliotheek.
De openingstijden van de bibliotheek is een punt waarop Wageningen slecht scoort. Van Zaane: ‘We zijn al jaren hekkensluiter. We hebben wel geëxperimenteerd met ruimere openingstijden, maar daar bleek geen grote belangstelling voor. Ik denk dat dat in het nieuwe Forum gaat veranderen. Daar lopen altijd veel meer mensen. Ik verwacht dat het dan zinniger is om de openingstijden te verruimen.’ De bibliotheek in het Forum zal op werkdagen tot tien uur ’s avonds open zijn, op zaterdag tot vijf uur, en ’s zondags tot drie.
Opmerkelijk is verder dat Wageningse studenten en onderzoekers relatief veel gebruikmaken van digitale informatie. Bij andere universiteiten worden meer papieren boeken en tijdschriften uitgeleend. De Wageningse bibliotheek heeft veel meer bezoek van de digitale informatiekanalen zoals Web of Science. Volgens Van Zaane is dat het gevolg van het beleid van de bibliotheek om zoveel mogelijk te besparen op papier, en te investeren in digitale toegankelijkheid van tijdschriften.