Organisatie - 1 januari 1970

Bibliotheek biedt korting op boeken

De Bibliotheek gaat medewerkers vijftig procent korting bieden bij de aanschaf van boeken. Deze boeken worden dan wel in de catalogus opgenomen. De bibliotheek hoopt zo een deel van de nieuwe boeken boven water te krijgen die nu in privécollecties verdwijnen.

Bibliothecaris dr. Dick van Zaane schat dat momenteel vijf van de zeven nieuwe boeken die door de Sciences Groups worden besteld, ‘ondergronds’ gaan. Dat betekent dat ze aan het oog van de Bibliotheek, andere medewerkers en studenten worden onttrokken. ‘De boeken staan in de kast bij de besteller. Met de korting willen we medewerkers verleiden om meer boeken via ons te bestellen zodat die voor iedereen vindbaar worden. Al met al leidt dat tot een besparing en bovendien levert het een bijdrage aan het gezamenlijke doel: de opbouw van een boekencollectie die velddekkend is’, aldus Van Zaane.
Op basis van een steekproef komt Van Zaane tot de schatting dat de instituten en departementen jaarlijks gezamenlijk zo’n 100.000 euro besteden aan boeken die buiten de Bibliotheek om worden aangeschaft. Dat is ongeveer tweeënhalf keer zo veel als de bestellingen die wel via de Bibliotheek gaan. ‘Soms zijn dat woordenboeken of tabellenboeken die een medewerker vaak gebruikt. En het kan ook zijn dat er voor een project snel een bepaald boek nodig is en dat daarom gewoon via internet wordt besteld. Maar dat geldt slechts voor een klein deel van die bestellingen.’
Bij een bestelling via de Bibliotheek krijgt de besteller nu korting en wordt het boek ingeschreven in de catalogus. De besteller krijgt het als eerste in handen en kan gebruik maken van een extra lange uitleentermijn of van duurleen. In dat laatste geval staat het boek in de kast bij de medewerker, maar maakt het toch onderdeel uit van de bibliotheekcollectie. ‘Als iemand het even wil inzien, gaat hij gewoon op bezoek bij die medewerker’, aldus Van Zaane.
De regeling geldt overigens alleen voor wetenschappelijke boeken op de vakgebieden van Wageningen UR. Van Zaane: ‘We behouden natuurlijk ook onze adviesfunctie en zullen feedback geven op het aankoopgedrag.’
De verzending van elektronisch bestelde boeken binnen Wageningen UR wordt verder gratis. Tot nu toe bracht de Bibliotheek hiervoor zes euro in rekening. Alleen voor boeken die de bibliotheek van elders moet betrekken zullen voortaan nog verzendkosten in rekening worden gebracht. / GvM