Nieuws - 8 april 2015

Bewoners betrekken Bellostraat

tekst:
Koen Guiking

‘Het voelt alsof we in een vakantiehuisje zitten’, aldus een kersverse bewoner van het spiksplinternieuwe studentencomplex Bellostraat. Het is schoon, ruikt fris en het voelt een beetje als kamperen nu veel dozen nog staan ingepakt.

Foto: Aart-Jan van de Glind

De parkeerplaats middenin het fris opgeleverde complex stond vol auto’s tijdens het Paasweekend. Bewoners hadden op 1 april de sleutel van hun nieuwe woning gekregen. Ouders schoten hun studerende kinderen in het lange weekend te hulp om het huisraad van de oude studentenkamers naar de nieuwe woning te vervoeren.

De algemene ruimtes waren allemaal netjes afgewerkt door verhuurder Idealis. Studenten konden dus direct intrekken nadat de nodige tafels, stoelen, banken, koelkasten en televisies in de woonkamer/keuken waren gezet. De wanden van de slaapkamers moesten nog wel geverfd worden, voordat er ingericht kon worden. ‘Daar had niet iedereen rekening mee gehouden’, vertelt Dayo Jansen. ‘Eén van mijn huisgenoten is daarom nog niet verhuisd afgelopen weekend. Die moet eerst nog schilderen. Maar de anderen zijn allemaal al over.’ Hij deelt het huis, een eengezinswoning, met vier anderen.

‘Daar hadden we een paar superchristelijke huisgenoten van de Christelijke Hogeschool Ede. Nu zitten we lekker samen.’

Studenten moesten zich als groep inschrijven voor een vijfpersoonswoning. ‘We wonen nu gezellig samen’, zegt Sarah, een paar huizen verderop. In Dijkgraaf woonde ze natuurlijk ook al samen met ganggenoten, maar nu deelt ze het huis met vier vrienden. En dat geldt voor alle huizen aan de Bellostraat. Overigens is één van Sarah’s oud-ganggenoten nu ook haar huisgenoot. Sterker nog, Sarah en Nina delen weer een gang: de twee slaapkamers op de bovenste verdieping zijn van hen.

Een huis verder wonen vooral veel studenten die hiervoor een kamer in Ede hadden. ‘Daar hadden we een paar superchristelijke huisgenoten van de Christelijke Hogeschool Ede. Nu zitten we lekker samen.’ Hoe ze het huis gaan aankleden? ‘We willen deze muur nog beschilderen, maar we weten nog niet hoe’, zegt Chenny. ‘O, dat moeten we dan wel doen voordat we de televisie op donderdag ophangen’, zegt Heleen, die al wel aanwezig is in het huis, maar voorlopig nog bij haar hospita woont omdat ze er toch nog huur betaalt en haar nieuwe kamer nog niet is ingericht.

Ik betaalde alleen de eerste zeven dagen van april nog huur voor mijn oude kamer en woon de rest van de maand gratis.

De Bellostraat is een maand eerder opgeleverd dan eerder werd gedacht. Idealis heeft daarom besloten dat studenten er nu al in mogen, maar pas vanaf 1 mei huur betalen. Zo worden de bewoners niet met een maand dubbele huur opgezadeld. Dayo: ‘Ik heb mijn huur direct opgezegd toen ik hoorde dat ik hier in kon. Ik betaalde alleen de eerste zeven dagen van april nog huur voor mijn oude kamer en woon de rest van de maand gratis. Dat is een meevaller.’ Het nieuwe huis bevalt goed. Er is slecht één klein mankementje: geen warm water in de douche. ‘Dat soort dingen heb je vaker in een nieuwe woning’, weet Dayo. Hij heeft Idealis ingelicht en verwacht dat het snel wordt opgelost.

Naast de tachtig studenten die een woning delen zijn er op de Bellostraat ook 69 zelfstandige studentenwoningen. Die leken nog niet allemaal in gebruik, toen Resource op 7 april langs ging.