Student - 5 juli 2007

Bewoners Hoevestein mogelijk zaterdag terug

Met een beetje geluk kunnen de bewoners van Hoevestein zaterdag 7 juli weer op hun eigen kamer slapen. Naar verwachting doen de liften in de Wageningse studentenflat het dan weer, en is er weer warm water. Alleen de bewoners van afdeling 16a, gelegen onder de plek van de brand, kunnen nog niet terug.

Vrijdagavond 6 juli om half zes krijgen de bewoners op een bijeenkomst in hotel en congrescentrum WICC uitsluitsel over de terugkeer. Bij goed nieuws wordt de bijeenkomst afgesloten met een borrel die zal worden aangeboden door de universiteit.
De terugkeer hangt vooral af van de lift. Er moeten onderdelen uit het buitenland arriveren en dan moet hij nog gekeurd worden. De acht bewoners van 16a moeten nog enkele weken wachten, en hopen op goed weer. Als het weinig waait en regent, kan hun dak sneller worden gerepareerd.
De oorzaak van de brand op 22 juni is nog steeds niet helemaal duidelijk, zegt Idealis-directeur Hans van Medenbach. De technische recherche concludeerde vorige week dat de brand ontstond door blikseminslag, maar Van Medenbach is daar niet van overtuigd. ‘Verzekeraars onderzoeken de zaak ook. Er is inderdaad een blikseminslag geweest, maar die lijkt goed te zijn afgeleid door de blikseminslaginstallatie. Anders hadden de tv’s en computers op de bovenste verdiepingen niet nog gewoon aan kunnen staan toen we boven gingen kijken na het bluswerk. Er zijn aanwijzingen dat het dak al tien minuten brandde voordat de bliksem insloeg.’
De bliksemafleider op Hoevestein voldoet net als die op de andere Idealis-complexen aan de wettelijke eisen en wordt jaarlijks gecontroleerd.