Wetenschap - 27 juni 2002

Bewoners Hinkeloord klagen over inbreuk op privacy

De bewoners van voormalige universiteitsgebouw Hinkeloord worden regelmatig onaangenaam verrast door medewerkers van Interim Vastgoed Beheer, fotografen en bouwvakkers.

De studenten betalen maandelijks 138 euro huur aan beheerder Interim Vastgoed Beheer. Ze zijn dan ook niet te spreken over de schendingen van de privacy in hun huis. Ex-bewoner Vincent Pompe van Meerdervoort: "Mijn kamer en een aantal andere kunnen niet op slot. Dat mag niet van de beheerder. Dat kreeg ik pas te horen nadat ik mijn kamer was ingetrokken. Ik was er niet blij mee, want ik beschik over dure videomontage-apparatuur en ik heb regelmatig meegemaakt dat er 's ochtends vroeg opeens een fotograaf of iemand met bouwtekeningen naast mijn bed stond."

De huurders van het anti-kraakpand hebben van de beheerder te horen gekregen dat een kunststichting het monumentale pand gaat betrekken om er een museum van te maken. Ze moeten het huis netjes houden. Maar de inmenging van de beheerder gaat erg ver, vinden de studenten. Pompe van Meerdervoort: "Laatst kwam een medewerker van Interim naar me toe en zei me dat ik mijn afwas moest doen. Bleek dat ze in het weekend op mijn kamer waren geweest, ook al had ik mijn deur met een klein slotje afgesloten." In een andere kamer hadden bouwvakkers rommel achterlaten. In het plafond waren een aantal gaten gemaakt en het uitgehouwen materiaal was blijven liggen.

Pompe van Meerdervoort heeft het twee maanden uitgehouden in Hinkeloord. Hij woont nu in een flat van de SSHW. Ook de meeste andere kamers in het monumentale pand krijgen om de paar maanden een andere huurder. "Ik dacht dat ik als huurder een bepaalde vorm van privacy zou hebben." | H.B.